пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

Горить свіча, і хліб лежить, і пам'ять полумям горить...






24 листопада по всій Україні пройдуть пам’ятні заходи до 85-ої річниці Голодомору 1932-1933 років, коли в результаті штучного голоду загинуло більше 7 мільйонів чоловік. Заходи, спрямовані на освітлення події і прояву національної скорботи, вшанування пам'яті жертв Голодомору, вже розпочали свою ходу в бібліотеках Куяльницької громади.




Презентацію книжкової виставки «Голодний смерч над Україною» провела для читачів центральної бібліотеки бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, яка познайомила не тільки з літературою, представленою на тематичній виставці, а й зі споминами наших земляків, хто реально пережив ті страшні роки, відчув на собі ті голодні муки і для кого назавжди хліб став святим.







В бібліотеці села Липецьке був проведений поминальний вогник "Скорботна свічка пам'яті". Бібліотекар Лариса Димпул та гості заходу засвітили свічки та вшанували память мільйонів невинних жертв Голодомору хвилиною мовчання. 






Вшанувати жертв Голодомору в селі Новоселівка на вечір пам'яті «Великі твої жертви, Україно» біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору зібралися разом із працівниками культури вчителі та учні місцевої школи, представники місцевого самоврядування та небайдужі односельці. 



Ведучі заходу – завідуюча бібліотекою Олена Швець та директор Будинку культури Людмила Мойсенець – розповіли присутнім про причини та наслідки найтрагічнішої сторінки нашої історії, про один із найжахливіших способів нищення народу.  Загиблих під час Голодомору вшанували хвилиною мовчання, а до підніжжя пам’ятного знаки лягли квіти пам'яті. 


В Косівській бібліотеці відбувся вечір пам'яті "Блукало лихо по землі". На початку заходу бібліотекар Олена Дегтяренко оголосила хвилину мовчання по усім померлим в роки Голодомору, а потім розповіла дітям про страшні події Великого Голоду, фізичного знищення українського народу тодішньою правлячою владою, наголосивши, що варто робити все, щоб зберегти це у пам'яті нащадків, щоб Голодомор ніколи не повторився.



Історичні факти бібліотекар підтримала спогадами своєї бабусі Лідії Освяної, яка хоч і народилась пізніше, але добре пам’ятає розповіді своїх батьків про роки, які стали випробування на стійкість духу всього українського народу.
Наприкінці заходу був проведений огляд літератури та продемонстрований тематичний відеоролик.




В Гоноратській бібліотеці пройшов вечір пам'яті жертв Голодомору "Голодний рік, як чорна птиця, над краєм змореним літа". Завідуюча бібліотекою Світлана Якубовська розповіла учням 7-9-х класів місцевої школи про найчорніший час в історії України, найстрашніше, що пережив наш український народ, - голод.



Принишклі діти уважно слухали спогади очевидців односельчан, які дивом залишилися живими, О. І. Василенка та П. Х. Спатар, надруковані в книзі "Голодомори в Україні: Одеська область",  з якою познайомила їх бібліотекар під час презентації книжкової викладки "Голодомор - невиплакані сльози України".



Працівники культури села Мардарівка провели в сільській бібліотеці зустріч з очевидцем Голодомору 1932-1933 років "За колос - до чорної книги" Кулішинською МихайліноюМаксимівною, яка була вивезена з села Пустомити  Львівської області до Сибіру через те, що її родина з п’яти чоловік намагалася сховати останню баночку квасолі.





Бібліотекар Людмила Шевченко ознайомила присутніх з страшною статистикою голоду, коли щохвилини тих чорних років мученицькою смертю гинули по 20 людей.



"Горить свіча, і хліб лежить, і пам'ять полум'ям горить" -  під такою назвою була проведена година-спомин жертв Голодомору в бібліотеці села Нестоїта. Читачі бібліотеки зібрались біля книжкової виставки-пам'яті "Голодомор 1932-1933", біля якої бібліотекарі Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос провели історичну бесіду про трагічні події тих жорстоких років і хвилиною мовчання вшанували пам'ять невинних жертв Голодомору.


В Гидеримській сільській бібліотеці була проведена година-реквієм "Забуттю не підлягає". Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна ознайомила  учнів 7-11 класів з трагічними сторінками тих страшних подій української історії, зокрема, фактами голодомору в нашому краї, зачитала спогади очевидців тієї страшної трагедії, презентувала книжкову виставку "Скорботна свічка пам’яті святої" та запросила вшанувати пам'ять жертв Голодомору запаленими свічками та хвилиною мовчання. 



Презентацію книжкової виставки "Чорні сторінки в історії України" на годині п'амяті "Голгофа голодної смерті" провела в сільській школі завідувачка бібліотекою села Стара Кульна Ганна Кабак. Затамувавши подих, діти ловили кожне слово бібліотекарки, страшні факти з життя нашої країни, які вражають своєю жорстокістю.



Бібліотекар села Ставки Тетяна Демяненко разом з учителем початкових класів Вишнівської школи С. Мартошенко провели годину пам'яті «Голод-33: незагойна рана України». Активну участь у заході взяли учні, які по черзі зачитували хвилюючі душу рядки віршів про жахи Голодомору 1932-33 років, а по закінченні заходу запалили поминальні свічки в пам'ять про невинних жертв Великого Голоду.



В Куяльницькій сільській бібліотеці бібліотекарями Марією Каназірською та Ритою Гарматюк разом з завідоючою клубом Інною Урсул Інною була проведена година-реквієм "Прости нас, пам'яте, прости". Присутні переглянули один з фільмів "Голод - 33", а також ознайомились з тематичною книжковою виставкою "Голодомор 1932 - 1933". 




Година памяті жертв Голодомору пройшла і в бібліотеці села Бочманівка, де бібліотекар Ксенія Чиканчи закликала усіх присутніх приєднатися до всеукраїнської акції пам'яті "Запали свічку" 24 листопада о 16 годині, запаливши на віконці вогник пам'яті.  





Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого, тому що пам’ять – це нескінченна книга, в якій записано все життя: і життя людини, і життя країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар