пʼятницю, 13 вересня 2019 р.

Бібліотеки громади - до 250-річчя Івана Котляревського



9 вересня Україна відзначила 250-річчя від дня народження українського письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури — Івана Петровича Котляревського. «Будеш, батьку, панувати поки живуть люди, поки з неба сонце сяє тебе не забудуть!», - писав, схиляючись перед генієм Котляревського, Тарас Шевченко.




З нагоди ювілею великого письменника в бібліотечних закладах Куяльницької ЦБС відбулась низка тематичних масових заходів.

Центральна бібліотека запросила своїх читачів на презентацію книжкової виставки «Творець нової української літератури» з розділами: «Мандрівка в світ Івана Котляревського», «Будеш, батьку, панувати», в яких широко представлені видання , присвячені біографії письменника, літературознавчі критичні видання та художні твори автора. 





Окремий розділ під назвою «Безсмертній Енеїді»  представляє до уваги читачів цікаві інсталяції герої твору бурлеско-травестійної поеми Котляревського, створеної на сюжет однойменної класичної поеми римського поета Вергілія.  Поемі "Енеїда" в цьому році виповнилось 225 років.


В інтернет-центрі читацької зали всі бажаючі мають змогу передивитися мультиплікаційний фільм "Енеїда", створений кіностудією "Укранімафільм" в 1991 році, який розповідає  про пригоди троянського отамана Енея, який після зруйнування батьківщини ворогами, за кілька років поневірянь, разом зі своїм козацьким військом засновує омріяну державу в Римі, майбутню імперію.





В Малофонтанській бібліотеці пройшла літературна година "Із нами Котляревський на віки". Завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва ознайомила дітей з біографією Котляревського  


та запропонувала переглянути відеопрезентацію "Іван Котляревський - зачинатель нової української мови". Наприкінці заходу  бібліотекар презентувала читачам виставку однієї книги "Безсмертна Енеїда".
Літературний портрет "Засновник нової української літературної мови" зібрав читачів-школярів бібліотеки села Куяльник. Бібліотекарі Марія Каназірська та Рита Гарматюк розповіли присутнім біографію відомого письменника, ознайомили зі скороченою версією  відомих творів письменника "Енеїда", "Наталка-Полтавка» та наголосили, що в бібліотеці до кінця тижня буде експонуватись виставка книг І. П. Котляревського і запросили познайомитися з нею поближче усіх бажаючих.

В Гидеримській сільській бібліотеці  для учнів 8-10-х класів  була презентована книжкова виставка під назвою "Безсмертної слави поети", присвячена письменникам-ювілярам  І. П. Котляревському (250 р. від дня народження), М. М. Коцюбинському (155 р. від дня народження) та О. П. Довженко (125 р. від дня народження).

Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна ознайомила присутніх з автобіографією та творчим шляхом письменників і презентувала такі книжки: "Сатиричні оповідання", "Тіні забутих предків", "Дорогою ціною", "Подарунок на Іменини", "Оповідання" Михайла Коцюбинського; 


"Вибрані твори", "Зачарована Десна", "Кіноповісті. Оповідання" О. П. Довженка; "Повне зібрання творів", "Вибране" І. П. Котляревського, приділивши окрему увагу поемі "Енеїда".

Немає коментарів:

Дописати коментар