пʼятницю, 7 травня 2021 р.

Навіки в пам'яті людській війни священні сторінки

 



8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні.  У серці кожного українця жива пам'ять про мільйони мужніх і незламних людей - справжніх героїв, які стояли на фронтах, які підтримували тил та тримали лінію оборони, які вірили в перемогу. 



Щоб віддати шану і повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам'ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів та депортацій бібліотеки Куяльницької громади підготували для своїх користувачів низку пам'ятних заходів.



Центральна бібліотека пропонує своїм читачам стати учасниками історичного меморіалу  «Навіки в пам'яті людській війни священні сторінки». Однією складовою заходу є презентація книжкової виставки «Подвиг заради майбутнього», розгорнутої у відділі обслуговування користувачів. 



На виставці представлені документальні та художні видання про події тих воєнних років, про ратні подвиги тих, хто воював на фронтах Другої Світової війни, хто працював в тилу для фронту і перемоги. Виставка присвячена визволенню України, яка опинилася в епіцентрі війни СРСР з нацистською Німеччиною та її союзниками.



Особливу увагу читачів привертає нова книга, яка нещодавно надійшла до бібліотеки від Українського інституту пам’яті в рамках Програми поповнення бібліотечних фондів, «Друга Світова. Непридумані історії: (не) наша, жива, інша». Історії простих людей, опубліковані в цьому виданні болючі, хвилюючі, ті, які іноді можна довірити тільки найближчим родичам.



Другою складовою історичного меморіалу є огляд книжково-документальної виставки «Незабутні імена», яка зустрічає читачів в краєзнавчому відділі бібліотеки, і присвячена нашим землякам-ветеранам, воїнам 94-ої гвардійської стрілкової дивізії, що звільняла наше місто від нацистських загарбників. 





На виставці представлені  такі краєзнавчі видання, як «Освободители», «Сузір’я звитяжців», «Город в военной шинели» Анатолія Ковальського, є фотографії ветеранів та наших земляків – Героїв Радянського Союзу.



В бібліотеці села Малий Фонтан пройшла година пам'яті "Хай пам'ять про війну нас всіх єднає". Для читачів була проведена презентація книжкової виставки "Не згасне пам'ять і вічна слава" та відеопрезентація "Пам'ятай, Україно, героїв своїх".





Бібліотекарі села Куяльник підготували для своїх користувачів історичну  довідку «Україна  в  жорстоких   обіймах  війни» та відекалейдоскоп «Пройшла  війна  стежками  долі».



Пам’яті  наших  дідів, батьків  і  старших  братів, що  мужньо  боролися  з  ворогом  і  перемогли, пам’яті  тих, хто  поліг  смертю  хоробрих, пам’яті  всіх, чиї  серця  обпалила  Друга  світова  війна, присвячується 
виставка-пам’ять в Качурівській бібліотеці  "Вінок  безсмертя".


Не забули працівники культури села Качурівка і про героїзм та самопожертву захисників, які сьогодні захищають нашу незалежність на Сході України. «Учасники та герої ООС – гідні нащадки героїв Другої Світової війни» - під такою назвою відбулось
урочисте покладання квітів до меморіальної дошки загиблого  односельчанина-воїна  АТО/ООС Віталія  Катішова.  


В Гоноратській бібліотеці розгорнута книжкова виставка "В серцях і книгах пам'ять про війну". Книги представлені на виставці, - це жахіття війни, це героїзм та відвага нашого народу, це пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині України.

 

Особливу увагу привертає до себе книга-пам'яті села Гонората, в якій зібрані фото та документальні матеріали про наших односельчан, які боролися і перемогли, які полягли смертю хоробрих.


У  бібліотеці
села  Бочманівка  оформлена  книжкова  виставка-пам’ять "У  бронзі  і  граніті, у  книгах і піснях  -  їх подвиг буде  жити у  віках" та  папка- досьє "Бойові  дороги наших  земляків", мешканців Бочманівки, які   пішли  в перші  дні   війни   захищати  Батьківщину. Хтось з них дійшов до Берліну, а хтось віддав своє життя на полі бою…


Година пам’яті
«Квітни весно, вітаючи славу героїв!» була проведена для читачів бібліотеки села Стара Кульна. Діти були ознайомлені з історією початку війни, з фотоальбомами односельчан, які пройшли фронти Другої світової війни. Завершував захід огляд книжкової виставки «Народна пам’ять – вічна пам’ять».




Наш земний уклін усім, хто бився на фронтах Другої світової війни, переніс роки окупації та пекло концтаборів, хто підняв з руїн і відродив рідний край. Подвиг Ваш – безсмертний, пам’ять про Вас – нетлінна, вдячність народу – безмежна!

Немає коментарів:

Дописати коментар