понеділок, 4 квітня 2011 р.

Бібліотечний реквієм до 25-річчя Чорнобильської трагедії

      Чорнобильська трагедія... Ось уже 25 років дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й... 25 років минуло відтоді, а память наша зберігає все до найменших подробиць, бо надто вражаючими і болючими були ці подробиці.     
       Скільки зламаних доль? Скільки сирот, що втратили батьків, скільки ненароджених  дітей, скільки нових хвороб?  Чорнобиль... Це  35 тисяч забраних жіттів, це мільйони людей, які постраждали від радіації. Це виведена з господарського обігу частина території України - сільськогосподарські землі , лісові масиви та водоймища - мертва зона, "зона відчуження" в  2712 кв.км . 
       Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі  наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.
     
До цієї дати в бібліотеках та будинках культури району проходить низка заходів, присвячених річниці трагічної дати в історії нашої країни. Це і книжкові вистаки, і літературно-музичні композиції, і конкурси малюнків, і зустрічі з ліквідаторами аварії. Заключним стане великий районний захід по вшануванню ліквідаторів Чорнобильської трагедії, врученню їм державних нагород та концерт-реквієм районного Будинку культури. 
      

 З 1 квітня 2011 року розпочала свою скорботну ходу книжкова виставка-коло "Земля зі шрамами на обличчі", розроблена відділом використання єдиного фонду центральної районної бібліотеки. Складається вона із трьох розділів:  
-"Україна в екологічному ковчезі планети", 
-"Спадщина Чорнобиля в XXI столітті",
-"Земля, хоч і згорьована, та невмируща"

        




На протязі квітня з цією виставкою зможуть ознайомитися мешканці Новоселівки, Мардарівки, Соболівки, Любомирки, Куяльника, М. Фонтану,  а 26 квітня, в День національної скорботи,  ця виставка повернеться  на районний захід. І нехай у цей день тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнуться в душах кожного з нас співчуттям і милосердям.

Немає коментарів:

Дописати коментар