вівторок, 27 вересня 2011 р.

Село Борщі варило родинні борщі

 

Кожне маленьке село нашої країни має свою велику історію,свою легенду, яка лягла в основу його назви. Не є виключенням і село Борщі Котовського району.  За переказами, через село, що до 1750 року мало назву Готари, проходила дорога, що  з'єднувала Молдову і тодішню Бірзулу з Балтою. В селі і досі можуть показати те місце, на котрому колись стояла  корчма, де подорожні ночували і харчувались, а найбільше їм смакував борщ, майстерно приготовлений місцевою куховаркою. Слава про нього поширилась далеко, тому й говорили: "Їдемо через борщі".  Зараз, зрозуміло, вже немає ні тієї корчми, ні тієї дороги. Та марку гарних кулінарів селяни тримають.
 Тому урочисте святкування 300-річчя села борщани пов'язали саме з святом борщу "Варись, варись, борщику!"
 

Гарної сонячної неділі, 18 вересня, у селі Борщі зібралася велика громада :  від малечі до людей поважного віку, від званих гостей з району до простих заїзжих з пяти сіл Борщанської сільради, від керівників підприємств- спонсорів до представників преси та телебачення, від сільськіх працівників  культури та освіти  до фахівців з райцентру... 
На вбраній в українському стилі підводі під веселу музику баяниста Олега Дупака, шкільного вчителя,  гучними піснями запрошували селян на свято дібровчани - завідувачка клубом Світлана Вакарчук та бібліотекарка Оксана Чернявська, завідувачка бібліотекою станції Борщі Ганна Трояновська, бібліотекар селища Борщі, депутат сільської ради Оксана Перебітюк та працівник сільської ради Валентина Кушнір. Веселі, гарні, завзяті...Вони і мертвого підняли б , якщо б захотіли..
Таке свято проводилось вперше в селі, але громада вирішила , що стане традиційним, бо кращого поводу зібратися всією громадою, щоб поділитися секретами кулінарії, поспівати, потанцювати, побазікати, покрасуватися вбранням та дітьми, побачити стільки гарних жінок та прибраних чоловіків навряд знайдеш...А пригостити разом всю громаду та заробити почесне звання кращого кулінара - дорогого стоїть ! В селі завжди шанували та продовжують з повагою відноситися до людей, які зарекомендували себе кращими майстрами! 
Пісні, що лунали на святковому концерті, підготовленому працівниками районного Центру культури та дозвілля, підхоплювали селяни і довгими гучними оплесками проводжали кожного з артистів, які дарували гарний настрій. А найцікавіші факти   з "біографії" борщу, які розповідали співведучі свята Оксана Перебітюк та Валентина Кушнір нагадували звичаї та обряди, повязані з цією відомою у всьому світі українською стравою. Ведучі закликали до участі у конкурсі знавців прислів'їв про борщ, співали  разом з культпрацівниками частівки та жваво коментували роботу господинь - учасниць конкурсу, які на очах сільської громади варили борщ за родинним рецептом. 
 















Поки господині готували, десять учасників вже прийшли на свято зі своєю конкурсною стравою, щоб вибороти звання "Пан та  Пані Борщ". Однаковий борщів не було! Зелений та червоний, з квасолею та з грибами, з крапивою та петрушкою, з перцем та часничком, в казанку з печі та в супниці з гарбуза! Всі ці запахи перемішалися, але все одно запах борщу панував над селищем, манив та приваблював. 
Свято показало, що і бібліотечні родини вміють справно та смачно готувати борщ. З десяти учасників конкурсу приймали участь одразу дві родини бібліотекарів : завідуюча бібліотекою станціїї Борщі Ганна Трояновська разом із чоловіком та чоловік бібліотекаря селища Борщі  Василь Перебітюк, борщик якого так прийшовся всім до смаку, що приніс своєму господареві почесне перше місце. Смачний, наваристий, у великому розмальованому гарбузові, з часничком і пампушками відповідав званню "Пан Борщ". "Пані Борщ" стала Наталія Балтян з селища Борщі.
Переможці були нагороджені цінними подарунками.
Апофеозом свята стало масове пригощання борщем, який зварили для всієї громади Людмила Половенко і Юлія Крютченко. Навіть самий ситий не втримався, щоб не з'їсти  миску густого, наваристого, духмяного борщу. А на закінченні свята все селище гуляло на дискотеці, підтверджуючи слова першого заступника голови райдержадміністрації Ірини Скудило, що "споконвіку тут жили люди, які вміли і вміють як заповзято працювати, так і відпочивати і веселитися".

1 коментар: