середу, 2 листопада 2016 р.

Бібліотечні фонди: шукаємо формулу успіху




28 вересня в центральній районній бібліотеці відбувся семінар бібліотечних працівників ЦБС Подільського району "Бібліотечні фонди: шукаємо формулу успіху". Фахівці зосередили увагу на малих надходженнях нової сучасної літератури в сільські бібліотеки-філії. 






Цікавим стало обговорення щодо роботи бібліотекарів з наявним фондом, який багатий на твори класичної літератури, як світової, так і вітчизняної, і потребує креативних методів доведення її до читача. Не залишилися без уваги і пропозиції щодо виділення у фондах окремих стелажів з літературою, яка завоювала світове признання. Це книги лауреатів Нобелівської та Пулітцерівської премій, лауреатів міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова" та ін.
 

Однією з форм розкриття фондів та популяризації літератури залишається виставкова діяльність. Фахівці методико-бібліографічного відділу підготували для бібліотекарів ряд консультацій з організації книжкових виставок, які будуть мати попит у сучасного користувача, таких як виставка-імпульс, виставка-тест, виставка-діалог. 

Вже третій тиждень викликає неабиякий інтерес у мешканців району виставка-кросинг "Книжковий Біг-Бен", розроблена центральною районною бібліотекою в рамках Всеукраїнського дисплей-кросингу до Року англійської мови в Україні. Учасниками презентації стали студенти трьох груп медичного училища, групи технічного ліцею, члени клубу молодих поетів "Джерело".


Презентація цілого кварталу "Книжковий Біг-Бен" пройшла під  час семінару для бібліотечних фахівців, як показовий захід з організації та презентації книжкової виставки та водночас як метод популяризації та розкриття книжкового фонду у галузі "Мовознавство".
Приємним моментом семінару стала урочиста частина, на яку завітала начальник відділу культури Подільської райдержадміністрації Ольга Шапран, щоб нагородили почесними грамотами та дипломами цьогорічних найкращих працівників бібліотечної галузі. Своє професійне свято - Всеукраїнський День бібліотек - працівники ЦБС провели, мандруючи Софіївським парком в Умані, однією з найяскравіших перлин України, тому урочистості відбулися на жовтневому семінарі.

 
За сумлінну працю, особистий внесок  розвиток бібліотечної справи Подільського району, вихованні у читачів любові до книги, активізації діяльності зі збереження та розвитку національної культури були нагороджені дипломами: Ірина Дмитрієва, завідувачка бібліотекою-філією №4 села Малий Фонтан за  перемогу в районному огляді-конкурсі «Краща бібліотека року» та Світлана Якубовська, завідувачка бібліотекою-філією №10 села Гонората за перемогу в районному краєзнавчому огляді-конкурсі «Мій рідний край, моя земля»-2016;

грамотами: Інна Вербицька, бібліотекар Інтернет-центру центральної районної бібліотеки за впровадження проекту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся у бібліотеці»; Лідія Жирун, бібліотекар-редактор відділу комплектування та обробки літератури за багаторічну плідну працю та з нагоди особистого ювілею; Віра Фарфурак, завідуюча методико-бібліографічним відділом центральної районної бібліотеки, за 40-річну плідну працю та вагомий внесок у розвиток та збереження бібліотечних закладів району; 

 
Олена Зінченко, методист по роботі з дітьми, за впровадження в роботу сільських філій району інтернет-технологій та створення власних інтернет-ресурсів сільських закладів; подякою – Катерина Гоцуленко, бібліотекар філії №16 села Качурівка за активну роботу з благоустрою та оформлення бібліотечного закладу.



Вже другий рік поспіль кращою бібліотекою року за підсумками щорічного районного огляду-конкурсу стає бібліотека села Малий Фонтан, а її завідувачка Ірина Дмитрієва нагороджується вимпелом "Краща бібліотека року".
Такі семінари не тільки сприяють обміну досвідом, а й народжують у спільному обговоренні та спорі нові креативні ідеї, поширюють новий позитивний досвід. Крім акцій "Подаруй бібліотеці книгу" чи "Купи книгу для бібліотеки" цікавим став досвід старокульнянської сільської бібліотеки, де бібліотекар Ганна Кабак оформила стелаж-буккросинг, на якому викладає книги з особистих бібліотек окремих родин села. Кожна полиця стелажу має надпис:  "Книги від родини ...." Відвідувачі бібліотеки обмінюються літературою і залюбки читають представлені книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар