середу, 21 листопада 2018 р.

Музи вторили гарматам.



21 листопада  до  5-ї річниці Дня Гідності і Свободи  в  бібліотеках Куяльницької громади проходять різноманітні заходи з вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини. Зазвичай, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, тому музи не мовчали, а оперативно вторили гарматам. 



Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан. 






В центральній бібліотеці четвертий   рік поспіль проходить  презентація новинок художньої і документальної літератури , присвяченої подіям Помаранчевої революції 2014 року та  революції Гідності 2013 під назвою "Одне святе є слово - Україна". На виставці зібрана вся література з цієї тематики, яка надійшла у фонди бібліотеки і має донести до сучасників і майбутніх поколінь об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття.




І якщо свою презентацію у 2015 році ми починали з однієї книги, то з кожним роком кількість  тематичних книг збільшується. 

Тому особливу увагу бібліотекарі приділяють новинкам: серед яких книга Олега Виноградова "Слово Майдана". Збірка складається зі ста оповідань учасників і очевидців. Це спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану.
Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному. 


Друга книга - альманах Антіна Мухарського «Майдан. (Р)Еволюція духу», до якого увійшли 200 світлин, інтерв'ю з очевидцями, статті українських філософів та письменників, революційна поезія.



Книжка 
Оксани Забужко «Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву». Видання представляє собою хроніку з соціальних мереж. Утім, цей твір охоплює не лише Майдан, а й війну на Сході: тут події від листопада 2013 до липня 2014 та їхнє відображення 
соцмережах  


та  "Приватний щоденник. ...майдан, війна..."Марія Матіос - "про конкретні битви за життя дуже конкретних людей". Протягом всієї книги автор тримає свою Націю за руки, втирає їй сльози, "передаючи своє тепло і співчуття", що не може залишити байдужим жодного читача.



Сьогодні в бібліотеці села Липецьке відбулась презентація виставки-пам'яті «Герой сучасної війни», присвячена подільчанам, які беруть участь у визвольній війні на Сході України.  На основі газетних матеріалів та записаних спогадів учасників тих подій бібліотекар Лариса Димпул розповіла про воїнів-земляків, про їхні важкі воєнні будні, боротьбу та силу волі, надії та сподівання на мирне майбутнє країни.



Хвилиною мовчання присутні на презентації вшанували світлу пам'ять героя-липечанина Володимира Ісадченка, активного учасника Євромайдану та, воїна Внутрішніх військ МВД України, який загинув 29 травня 2014 року поблизу села Кам’янка під час нападу на військову автоколону.







Розповідь бібліотекаря про життєвий подвиг Володимира до самої душі зворушила всіх присутніх на заході, тому що всі вони  не за словами добре знали і пам'ятають колишнього учня і односельця.



21 листопада в Гидеримській сільській бібліотеці пройшла патріотична година присвячена Дню Гідності і Свободи під назвою "Майдан ,Україна ,шлях до свободи " на заході були присутні учні 8-10 кл. Бібліотекар Василиса Полуденна розповіла про причини виникнення Майдану, учасники заходу разом пригадали  перебіг подій. Бібліотекар презентувала книгу Марії Матіос "Приватний Щоденник ....Майдан..Війна ..""


учениця 11 класу Мамалига Катерина зачитала вірш Оксани Максимишин-Корабель "Мамо не плач." Запаленою свічкою вшанували пам'ять загиблих синів та дочок України ,що першими віддали своє життя заради кращого майбутнього нашої країни .

Немає коментарів:

Дописати коментар