пʼятницю, 2 серпня 2013 р.

Український ПРИНЦ жахів в гостях у мешканців Котовщини





"Завжди хотів писати технотрилери. 
Але так сталося, що в літературу увійшов
 як письменник-мандрівник.
Хочу скинути з себе це амплуа..."




2 серпня в центральній районній бібліотеці відбулась зустріч читачів та працівників сільських бібліотек з молодим  українським письменником, мандрівником Максимом Кідруком. Креативний письменник Максим Кідрук презентував у читацькій залі своє нове творіння. З під пера молодого автора вийшов перший український технотрилер «Бот». Книга докорінно змінює образ Кідрука - із письменника-мандрівника він перетворюється на автора серйозних науково-сюжетних праць.

За освітою  Максим Кідрук інженер-енергетик.  В його творчому багажу вже 11 книг (7 художніх, 4 — на технічну тематику),  Автор побував у 29 країнах, серед яких Мексика, Еквадор, Перу, Китай, Чилі, Бразилія, Ангола, Намібія, Нова Зеландія та інших. 
Романи невтомного мандрівника було відзначено другою премією на конкурсі "Коронація слова-2009", дипломом "Відкиття року" книготоргової мережі "КС" 2009 року, а невдовзі і премією конкурсу "Книга року-2010", і навіть коли автор отримав спеціальну відзнаку "Коронація слова - 2012", ніхто і гадки не мав, що Кідрук замахнеться на ...технотрилер!  

Виступ  автора в центральній районній бібліотеці  не залишив байдужим жодного з присутніх. Учасникам зустрічі було цікаве усе: і розповіді з особистого життя, і пережитий досвід, і  плани на майбутнє. Неперевершені фото дикої природи, рідких звірів, запальна розповідь автора  вражала, дивувала, захоплювала.
Максим виріс серед книг, в домашній бібліотеці Кідруків  налічувалось більше 5-ти тисяч екземплярів книг. Шафи під книги завжди замовлялись індивідуально, щоб розмістити таку кількість книг, тож потреби відвідувати бібліотеки у юнака в дитинстві не було, зате зараз він залюбки зустрічається в бібліотеках з читацькою аудиторією, відмічаючи наскільки змінилися умови і вигляд сучасних бібліотек: від строгих, затишних книгарень до комфортних зон дозвілля. 
Захопившись творчістю американського письменника Майкла Крайтона, "батька" технотрилера, автора роману  "Парк Юрського періоду" Максим заболів цим жанром.
В Україні жанр технотрилера досі не був відомий. Навіть визначення цього жанру не було, тож  молодому автору довелося писати його самостійно.
 Над “Ботом” Максим Кідрук працював понад рік. Аби створити якісний продукт, письменник консультувався із науковцями. «Усе, що у “Боті” їздить, бігає, плаває, літає, - має реальні прототипи, - зазначив Максим. - Під час роботи над технотрилером консультувався з хіміком, лікарем-фізіологом та психіатром. З книжки можна дізнатися про нові досягнення науки і техніки. Але це - не нудна незрозуміла історія. У «Боті» поєднуються сучасні технології та людська психологія. Є і лінія кохання.
 Попри всі технічні факти та дещо природничий нахил тематики книги, вона все ж не є надскладною. “Бот” рекомендований для читання  навіть, як кажуть в народі, простим блондинкам. Щоб зрозуміти це, Максим Кідрук провів експеримент. Він дав почитати чорновий варіант десятьом дівчатам, щоб ті сказали, що написано занадто складно та незрозуміло. І в результаті, після критики цих дівчат, автор скоротив велику частину наукових описів та деталей. Тож читати може кожен, хто захоче.
Про що ж, власне, книга? Вона про молодого українського програміста, який розробляє ігрових ботів та живе спокійним життям, маючи наречену. Та одного разу, замовник повідомляє йому, що стались якісь збої у роботі його ботів. Він вимагає термінової  поїздки в лабораторію, що знаходиться в пустелі Атакама аби виправити помилки. Хлопець ніяковіє, адже всі ці проблеми можна вирішити дистанційно, та й весілля на носі. Все ж, велика сума грошей, запропонована замовником, робить свою справу. Хлопець їде в Атакаму (Чилі) і там починаються всі баталії роману. Детальніше читайте в романі…
Презентація в бібліотеці супроводжувалась поясненням багатьох технічних термінів.
 Молодий автор з вдячністю згадував своїх експертів. Багато цікавого читачі дізналися  про стелс–бомбардувальник «B-2 Spirit», про неймовірні технічні відкриття,  дуалістичну природу електрона і накладання хвиль. 
Автор пообіцяв, якщо “Бот” піде, то він і далі працюватиме у цьому жанрі.
 А щодо питання, яке, мабуть, чи не найбільше хвилює читача… Чи буде автор і далі подорожувати та писати про свої пригоди, Кідрук запевнив, що буде. І наголосив, що подорожі — це не робота, це є джерелом усього.
Також, таким собі авансом за доброзичливу зустріч, стало відкриття  завіси щодо нової книги «Твердиня», яка вийде з вересня місяця і про новий всеукраїнській тур по містам України  вже з новою книгою. Далі автор поділився планами на майбутнє, і підігрів публіку ідеєю книги, яка планується ще через кілька років, подарував районній бібліотеці 5 книг з автографом та з радістю підписав примірники читачам, які придбали книги після зустрічі.
 


 Всеукраїнський тур з презентацією книги по містам України завершено. Котовськ став 32 містом, яке приймало молодого представника  української літератури 21-го сторіччя! Чекаємо на нові зустрічі, адже вже у вересні Максим Кідрук розпочинає новий тур з новою книгою 
" Твердиня"!
Український молодий автор наступає на п'яти Кінгу : бути чи не бути ПРИНЦУ жахів?
Ми ще не знаємо, чи вдасться молодому креативному автору підкорити світ та здобути світової слави, але вже те, що є в його творчому багажу викликає повагу і  живу зацікавленість у  наших читачів.  "БОТ"- це нова сторінка в українській літературі. Стрімкий, насичений, динамічний - він ні в чому не поступається  кращим світовим бестселерам. Саме такий роман може викликати інтерес до нашої літератури за кордоном"( В.Кличко).

Бібліотекарі району та читачі центральної районної бібліотеки щиро дякують членам Молодіжного парламенту міста та фінансовій допомозі народного депутата України Леоніда Клімова за організацію такої цікавої зустрічі.  

1 коментар:

  1. Треба ще подяка нардепу Леоніду Клімову, адже фінансування було саме з його боку всіх заходів, що стосувалися Макса

    ВідповістиВидалити