понеділок, 17 лютого 2014 р.

Ти вічний біль, Афганістан

До 25-річчя виходу військ з Афганістану

15 лютого 2014 року виповнюється 25 років з того дня, коли останній радянський солдат залишив негостинну землю Афганістану. До цієї знаменної дати в бібліотеках району пройшли вечори - пам'яті, вечори-реквієми, вечори-зустрічі афганців, матерів загиблих та солдатських вдов з молоддю, учнями школи, з громадою.  


 Серед тисяч воїнів, що виконували свій інтернаціональний обов'язок в Афганістані були і  колишні учні Станіславської школи: полковник Матощак Микола Андрійович ще до введення радянських військ був в Афганістані військовим радником, старший прапорщик Редько Борис Миколайович супроводжував військові каравани,  був двічі важко поранений, Клімов Анатолій Тимофійович та Сліпенчук Валерій Панасович -  проходили строкову службу в Афгані...
Бібліотекар Валентина Іванівна Христич розповіла дітям про те, як перехрещувалися дороги трьох наших земляків, але зустрітись на Афганській землі їм так і не довелось. Доповнила розповідь бібліотекаря про бойовий шлях і мирні будні наших односельців  відео презентація, яку підготувала і провела учитель Копіца Ольга Іванівна.  Учні школи стали активними учасниками районного  конкурсу на кращий малюнок до дня виведення радянських військ з Афганістану. 


На свято в селищі Борщі був запрошений колишній солдат, учасник бойових дій в Афганістані, односельчанин Пересада Валерій Леонтійович з дружиною.Діти селища подарували воїну щирий концерт, а він поділився з молоддю своїми спогадами. 


Присутні на заході із задоволенням подивилися  фото – виставку «Афганістан болить в моїй душі»,  яка була оформлена із фотокарток та документів Пересади Валерія, ппереглянули документальний фільм та вшанували загиблих хвилиною мовчання.
Учасники Афганської війни  -  гідний приклад мужності і самовідданого служіння Батьківщині! Саме ці слова стали лейтмотивом вечора-зустрічі з Афганцями в Борщівській сільській раді, яку підготували зав. бібліотекою Трояновська Г.М спеціаліст КРЦСССДМ Скуділо О.М., зав.клубом Орлюк В.О. На зустріч завітали воїни, які служили в Афгані: Настасюк Валентин Володимирович, Крушельницький Ігор Миколайович та дружина Пересади Валерія Леонтійовича.
 Нікого з учасників не залишили байдужими поетичні рядки жінки воїна - інтернаціоналіста офіцера Пересади Валерія Леонтійовича, Юлії Андріївни.
Для присутніх було оформлено виставку "Вогненними дорогами чужих країн".  Було надано слово голові сільської ради Валентині Петрівні Правенко, яка відмітила, що ми маємо пишатися  мужністю, героїзмом, подвигом односельців, які живуть серед нас.
 


Про мужніх людей, земляків - новоселівців Чубу Ігоря Валентиновича та Сіренко Миколу Васильовича, які пройшли через пекло тієї війни учні  Новоселівської ЗОШ узнали на уроці-мужності "Афганістан - ти серця мого біль" 11 лютого, який для школярів провели бібліотекарі Швець О. М. та Криуліна Г. Д. у співпраці з директором Будинку культури Мойсенець Л. О
Про афганську війну можна розповідати не лише мовою цифр і фактів, а й мовою пісень. Музичні відео-кліпи афганських пісень і пісні у виконанні вчителя музики Мойсенця М. К. та вчителя історії Максименко В. В.схвилювали учасників заходу до глубини душіі стали яскравим доповненням до слів ведучих.


Цього року учасниками зустрічі в селі Липецькому трьох ветеранів афганців  Сербула Слави Івановича, Чабана Валентина Григоровича і Цуркана Олександра Тимофійовича стали середньої школи на чолі з класним керівником Тіорою Світланою Григорівною.  
11 лютого бібліотекарі Урсул Інга Іванівна та Дімпул Лариса Андріївна урочисто представили хлопцям мужніх гостей  і зробили огляд заздалегідь оформленої фото-виставки«Афган-символ мужності» Учні  підготували для воїнів - інтернаціоналістів літературно - музичну композицію. Потім всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих у Афганській війні.


Подібний захід - вечір-зустріч з воїном-інтернаціоналістом Стопчанським Сергійом Володимировичем "Час і досі не загоїв рану - цей одвічний біль Афганістану" пройшов в цей день  в бібліотеці села Нестоїта.


 14 лютого бібліотека села Гидирим запросила читачів на годину пам'яті "Цей одвічний біль Афганістану". На заході була присутня вдова, загиблого земляка Цуркана Василя Дмитровича. Після заходу учасники поклали квіти на меморіальну плиту воїна-земляка.


17 лютого  школярі села Малий Фонтан зібралися в бібліотеці на патріотичну годину "Афганістан болить в моїй душі".

На урочистий мітинг у село Муроване з'їхалися  ветерани афганці. 
Біль від втрат не стихає... сьогодні, ми як ніколи маємо згадувати та пам'ятати про те горе, яке несе війна,  про ту ціну, яку доводиться платити матерям, юнакам, ЛЮДСТВУ, щоб наше  небо було мирним, щоб світ був затишним, а діти щасливими.


Немає коментарів:

Дописати коментар