понеділок, 12 вересня 2016 р.

Вереснева нарада бібліотекарів району

На початку вересня, після нетривалої літньої перерви, бібліотекарі району зібрались на плановий семінар-нараду за темою "Бібліотечне краєзнавство у культурному просторі району". Відкрила семінар директор ЦБС Світлана Дюгаєва, яка  зупинилась на  тенденціях трансформації сучасних бібліотечних закладів - створення у центральних бібліотеках країни сучасних хабів, СОУПів, коворкінгів, неокафе та навела приклад подібного простору в нашому обласному методичному центрі - науковій бібліотеці ім. М. Грушевського. 


Перетворення бібліотек в крупні інформаційно-освітні центри, майданчики для спілкування громади, активного дозвілля дітей та молоді  є каталізатором для активізації  громади на демократичних засадах та  патріотичного виховання молоді, зростання інтересу до краєзнавства взагалі.



З аналізом діяльності бібліотек-філій ЦБС за 8 місяців 2016 року виступила завідувачка методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак. Вона відмітила активну участь наших фахівців у цьогорічних регіональних акціях, конкурсах та соціологічних дослідженнях, 
зокрема в регіональном дослідженні "Бібліотеки Одещини: історія і сучасність", підтримка обласної акції "Бібліотечний Х-фактор. У сузір'ї літературних талантів", всеукраїнському анкетуванні "Михайло Грушевський - український історик європейського значення", обласних дослідженнях "Вивчення якості бібліотечного фонду як запорука його ефективного використання", "Нові інформаційні технології в бібліотеках Одеської області", "Сайт та блог - обличчя бібліотеки. Що сподобалося у колег?"
З підсумками краєзнавчого огляду-конкурсу "Обереги рідного краю" в рамках щорічного районного конкурсу "Мій рідний край, моя земля" та детальним аналізом конкурсних робіт познайомила присутніх бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан. Вона відмітила широку географію учасників, переваги та недоліки цьогорічного конкурсу. На жаль, більшість пішла шляхом найменшого супротиву, використавши матеріали з інтернету, приділивши мало уваги автентичності, яка притаманна окремим селам нашого району.
Яскраво оформлені, підкріплені місцевими фотоматеріалами ці роботи стануть в нагоді для користувачів бібліотек при вивченні особливостей рідного краю, звичаїв та традицій нашої країни взагалі.
Моніторінг масової роботи бібліотек-філій системи за 8 місяців року запропонувала до уваги методист Раїса Карп, зосередивши увагу присутніх на активній діяльності лідерів в цьому напрямку - бібліотекарів сіл Малий Фонтан, Липецьке та Борщівської сільської ради. Були відмічені найбільш вдалі та яскраві заходи краєзнавчої тематики, проведені у 2016 році.

За доброю традицією, під час семінару вже втретє відбулося жеребкування учасників професійного конкурсу бібліотекарів району "Бібліотечний спаринг: бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику", який буде проходити у жовтні. В ході жеребкування визначились дві пари, що будуть змагатися поміж собою, - бібліотеки сіл Гонората (95 років) та Глибочок (85 років), бібліотеки сіл М.Кіндратівка (60 років) та Гидирим (95 років). 

Історію творять прості люди, тому приємний моментом семінару стало привітання з 65-річним ювілеєм бібліотекаря-редактора каталогів відділу комплектування та обробки літератури Лідії Ярославівни Жирун. Лідія Ярославівна пропрацювала на бібліотечній ниві більше 40 років та своєю кропіткою, на перший погляд непомітною роботою, внесла великий внесок у збереження бібліотечного фонду закладів району. 

Як завжди, не залишились бібліотекарі і без "домашнього завдання", одним з яких стало заповнення таблиць з енерномоніторингу щодо технічного стану приміщень закладів культури. Заступник директора Людмила Бензар детально ознайомила бібліотекарів з таблицею, зосередивши увагу на пунктах, обов'язкових для заповнення. По закінченні з працівниками сільських бібліотек був проведений і черговий  інструктаж по техніці безпеки та протипожежній охороні в осінньо-зимовий період 2016-2017 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар