вівторок, 6 грудня 2016 р.

Тиждень права в районній бібліотеці


 
З 5 по 9 грудня в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права, приурочений до Дня прав людини. Водночас в ці дні - з 25 листопада по 10 грудня - проходить і  всесвітня акція «16 Днів проти гендерного насильства». Центральна районна бібліотека долучилась до цих подій,  розробивши цикл правових заходів і підключивши до них фахівців права, психологів, соціальних та медичних працівників.

До правового циклу заходів входять правовий бібліомікс, презентація книжкової виставки "Правники - суспільству", віртуальна книжкова виставка та флешмоб «Розмалюємо світ у помаранчевий колір».
Заходи розпочалися 25 листопада і триватимуть до 10 грудня. 

5 грудня вже вдруге в бібліотеці відбувся правовий бібліомікс "Ні - насильству над жінками!" за участю працівників районної бібліотеки, громадських діячів, юристів, працівників органів влади, поліції та журналістів, який демонструвався он-лайн в інтернет-мережі на сторінці Громадського регіонального телебачення СКІФ. Цільовою групою заходу стали студенти Подільського медичного училища, які в своїй безпосередній діяльності будуть перетинатись з наслідками насильства.


Ведучі бібліоміксу - бібліотекарі районної бібліотеки Інна Вербицька та Ольга Волкунович - познайомили аудиторію з світовою статистикою щодо насильства над жінками, продемонстрували відеоматеріали за тематикою заходу, надали телефони "гарячих ліній", куди можна звертатися по допомогу цілодобово, 

та запросили до слова гостей заходу: керівника Центру права Віктора Зуєва, спеціаліста Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ольгу Темну та інспектора ювенальної превенції Подільського відділу поліції Аліна Томачинську. 
Фахівці навели приклади з практики роботи по правозахисту та психологічній допомозі по нашому району, привели статистику правопорушень щодо жінок та роздали присутнім тематичні буклети з метою запобігання нестандартних ситуацій.


Червоною стрічкою через заходи Тижня права проходить популяризація книг з права. Так, в центральній районній бібліотеці в рамках Всеукраїнського тижня права розгорнута книжкова виставка «Правники-суспільству»

Книги, представлені на виставці, допоможуть кожному ознайомитись з юридичними питаннями в тих чи інших галузях права та отримати відповіді на хвилюючі теми для всіх вікових категорій: від "Правової енциклопедії школяра" до журналу "50 ведущих юридических фирм Украины", який знайомить з лідерами вітчизняного ринку юридичних послуг.


Велику увагу пригортає і книжкова виставка художньої літератури "Ні - насильству над жінками", твори якої  написані на реальних історіях жінок, що стали жертвами насилля та зуміли знайти сили жити далі та боротися за жіночі права.

Користується популярністю у молодих користувачів бібліотеки і флешмоб "Розмалюємо світ у помаранчевий колір", проголошений 25 листопада. 5 грудня першою свою долоню на карті світу залишила інспектор відділу поліції Аліна Томачинська. Ініціативу підхопили і інші гості правового бібліоміксу.
Підняти під час Тижня права питання хвилюють кожного, і такі заходи допомагають отримати необхідні правові знання та навчитись правильно діяти у складних життєвих ситуаціях.

Немає коментарів:

Дописати коментар