четвер, 16 листопада 2017 р.

Толерантність. Ми різні, але ми разом


15 листопада в Пункті  європейської інформації центральної районної бібліотеки до Міжнародного Дня толерантності пройшов молодіжний тренінг "Ми різні, але ми разом". Учасниками заходу стали студенти медичного училища ім. В. Жуковського.


Дізнатися про історичні витоки походження терміну "толерантність" та про головну людину, з ім'ям якого повязане саме поняття "толерантність", пізнати всі тонкощі та відмінності толерантної людини, розібратися у власних почуттях до інших людей дівчатам допомогли бібліотекарі Інна Вербицька та Ольга Волкунович.



Бібліотекарі підготували низку творчих завдань та тестів, які поступово відкривали перед учасниками  основні пункти Декларації принципів терпимості.


А розпочався захід з привітань... Чотирьом групам учасників запропонували привітатися, як японці, європейці, ескімоси та китайці. Привітавшись у такій незвичній формі, учасники тренінгу  висловили повагу один до одного. 



Визначитись з основними рисами толерантної людини дівчатам допоміг тест під назвою "Риси толерантної людини", де з 10 запропонованих якостей потрібно було обрати 5 основних. 


Щоб оцінити своє ставлення до інших людей, прийшлося поміркувати над тестом "Чи терпимі ми?" Питання тесту заставили молодь замислитися над простими істинами: чи всі ми можемо вислухати один одного та підтримати у складну хвилину, зрозуміти несхожих на нас людей та вирішити конфлікти мирним шляхом. 



Чи можемо ми змінити себе? Чи під силу нам виховати в собі якості, про які так багато говоримо?...



Цікавою стала і вправа "Презентація мого друга". Кожній групі прийшлось доказувати свою дружність, а це було непросто: чи багато вони дізналися про людей, які поруч з ними вже 1,5 року,  про їх захоплення, сімейний стан, звички і слабкі сторони... 



З завданням справились, але по обличчям студентів було видно, що знають вони замало, що за великим рахунком їхні знання про товаришів обмежуються очевидною для всіх характеристикою: гарний, добре вчиться, веселий.




"Мозковий штурм" (розгадування кросворду та загадок) довів, що в місцевому медичному училищі багато інтелектуалів, команди на рівних дійшли до фінішу, гідно справившись з загадками та ребусами.


А вправа "Емоції по колу" продемонструвала ще і акторські здібності учасників, які за допомогою міміки передали емоцію-завдання  своїм опонентам, ще раз довівши, що людські емоції дуже яскраво передають настрій та почуття і роблять оточуючих заручниками власного настрою. 



Дуже цікавим завданням, на яке охоче відгукнулися студенти, стало завдання "Портрет толерантності". На яскравих райдужних смужках дівчата написали, яким вони хотіли би бачити своє майбутнє толерантне оточення (друзі, родина). 



З цих смужок вони склали портрет веселки, яка символізує єдність у різноманітності та потужність світла, освіти і прогресу. 


Протягом усього заходу в залі демонструвався віодеоряд з добіркою цитат та висловів відомих людей про толерантність. Листівку з цитатою від відомих літературних класиків отримав і кожен із учасників. 



Тому останній конкурс, запропонований бібліотекарями, змусив дівчат визначити авторів запропонованих висловів та як скоріше  відшукати серед оформленої виставки книгу автора своєї цитати.  



Завідувачка відділом обслуговування Олена Попова звернула увагу присутніх на креативну книжкову інсталяцію "Книжкова планета толерантності", де стопки книжок ніби потискують руки одна одній. 




А презентація-огляд виставки "Єдність і толерантність" ще раз нагадала учасникам, що бібліотека – це заклад, який сам по собі толерантний.  



Сюди може прийти кожний і доторкнутися до різних культур, традицій різних народів, познайомитися з поглядами інших людей та дізнатися про головні твори письменників світу, які піднімають тему толератності у своїй творчості.









Закінчився захід, за доброю традицією, чаюванням, під час якого студенти дізнались багато цікавих фактів про чайні церемонії в окремих країнах, зокрема в Англії та Японії.

Немає коментарів:

Дописати коментар