четвер, 15 лютого 2018 р.

Афганістан - ти серця мого біль




15 лютого в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав. Цього дня зазвичай відбувається низка урочистих заходів і церемоній – покладання квітів до пам’ятних знаків, проведення мітингів-реквіємів, зустрічей з учасниками бойових дій на території інших держав. Подібні заходи проходять і в бібліотеках нашого району.


Щорічно біля меморіальної плити загиблому земляку-афганцю Ігорю Покосенку збирається громада села Мурована, вчителі і учні, бойові друзі і побратими , щоб покласти квіти та вшанувати пам'ять хвилиною мовчання. Бібліотекар Алла Кошетар відкриває мітинг-реквієм та разом із учнями проводить тематичну годину пам'яті. 



В цьому році мітинг-реквієм пройшов під назвою "Афганістаном зранена душа". Побратими-афганці першими схилили голови та поклали квіти до могили молодшого сержанта, який назавжди залишився молодим.


"Ти - наш біль, Афганістан" - таку назву отримала зустріч з воїнами-інтернаціоналістами в Гидеримській сільській бібліотеці.  Завідувачка бібліотекою Василиса Полуденна разом з працівником Будинку культури Олесею Смілянською та учнями 6-10 класів підготували святкове привітання ветеранам. Пам'ять загиблих воїнів-афганців вшанували хвилиною мовчання.


Продовжився захід декламуванням учнями віршів, присвячених героїзму інтернаціоналістів, та презентацію книжкової виставки "Афганістан болить в моїй душі... " Наприкінці зустрічі були покладені квіти до меморіального пам'ятника загиблому герою-односельцю капітану Цуркану Василю  Дмитровичу.


Працівники культури села Новоселівка Олена Швець та Мар'яна Мойсенець завітали до місцевої школи, де була проведена година вшанування воїнів-інтернаціоналістів "Життя, обірване Афганом". На захід був запрошений ветеран бойових дій в Афганістані Ігор Валентинович Чуба.
Під час заходу завідуюча бібліотекою Олена Швець ознайомила присутніх з масштабами складних і неоднозначних подій в Афганістані, представила тематичну викладку літератури "Афганістан - ти серця мого біль".
Бібліотекар звернула увагу учнів на збірку відомого поета Подільщини Віктора Вітюка "Летопись души", який пройшов пекло афганської війни, і зачитала вірш  "Сияли ярко горы Гиндукуша".
Присутні переглянули документальні відеофрагменти про афганську війну та схиливши голови у скорботній хвилині мовчання, вшанували пам'ять тих, хто поліг в афганських ущелинах.
Продовжився захід героїко-патріотичними читаннями "Ті спогади - то вічний серця біль», в ході яких молодь декламувала вірші про Афган та героїзм простих воїнів, які pз честю виконали свій інтернаціональний обов’язок.


Патріотичні читання «Афганські сторінки» пройшли цього ж дня і в Чубівській сільській бібліотеці, в яких взяли участь учні 6-9 класів. Бібліотекар Неоніла Яницька розповіла дітям про земляків, які загинули в горах Афганістану. Детально зупинилась бібліотекар на поезії Героя Радянського Союзу, учасника бойових дій в Афганістані Олександра Стовби і запропонувала учням зачитати його найвідоміші вірші «Здравствуй, мама!», «Аист – птица добрая», «Метеорит живет мгновение» та ін.


На вечір-зустріч "Афганістаном зранена душа" бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки запросили свого односельця, ветерана Афганської війни Славу Івановича Сербула та учнів 10-го класу Липецької середньої школи.
До цього заходу була оформлена фотовиставка «Афганські сторінки: війна без прикрас» з матеріалами про односельців, воїнів-інтернаціоналістів, які також брали участь в афганській війні.



Завідувачка бібліотекою Інга Урсул зробила огляд даної виставки та розповіла присутнім про життєвий шлях Слави Івановича, про його досягнення та нагороди. Зі сльозами на очах згадував Слава Іванович про ті далекі події, воєнні дороги та бойових друзів, які стали побратимами на все життя. 


У  Вишнівській сільській бібліотеці пройшла зустріч учнів місцевої школи та мешканців села з воїном-інтернаціоналістом «Солдат війни не вибирає», проведена бібліотекарем Вишнівської  бібліотеки Антоніною Станько та бібліотекарем Ставківської бібліотеки Тетяною Дем’яненко, які розповіли про події Афганської війни 1979-1989 років, зачитали присвячені тим подіям вірші та запропонували до перегляду присутнім документальні відеоролики. 




А потім своїми спогадами про війну в чужій країні поділився ветеран-афганець Василь Демяненко, розповівши школярам про важкі воєнні шляхи, бойових товаришів та побратимів, їх мужність та честь.





"Афганістаном обпалені серця" - таку назву мав вечір-зустріч з воїнами-інтернаціоналістами в бібліотеці села Стара Кульна

Завідувачка бібліотекою Ганна Кабак спільно з художнім керівником Будинку культури Оленою Овчаренко запросила воїнів-афганців  Іванова Валерія Миколайовича та Цигулю Юрія Григоровича, учнів місцевої школи на чолі з вчителькою Лідією Шалінською прослухати літературну композицію, присвячену подіям в Афганістані, та презентувала поетичну збірку віршів Олександра Стовби "Я вернусь, мама".


Діти не тільки мали змогу поспілкуватися з людьми, які пройшли через пекло тієї війни, а й роздивитися їх нагороди та фотографії з альбомів воїнів-земляків. Особливо вразила усіх присутніх розповідь Валерія Іванова про тривалий і тяжкий вихід солдат з  оточення, який тривав майже місяць по розпаленому піску пустелі, без води та їжі, під ворожим прицілом.


Зустріч з воїнами-інтернаціоналістами "Афганістан живе в моїй душі і чується безсонними ночами" організували і працівники культури села Нестоїта. До Будинку культури на зустріч були запрошені воїни-афганці: Стопчанський Сергій, Балтян Сергій, Подьячев Петро, Ряжева Галина та мати воїна-афганця - Чорна Єлизавета Іванівна.

Присутній на заході в.о. старости Михайло Загарія привітав афганців та подарував кожному квіти. Мати Юрія Чорного розповіла про важкі дні і ночі, які вона пережила за півроку, не отримавши ні жодної звістки від сина, але таки дочекавшись його живим.   Працівники культури присвятили урочисті слова солдатам Афганської війни та побажання миру, злагоди, добробуту та здоров'я. Бібліотекарі Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос познайомили усіх з книжковою виставкою "Вогненними  дорогами чужих країн", розповіли про подвиг і мужність воїнів та тяжкі наслідки війни. 




Бібліотекарем Куяльницької сільської бібліотеки Ритою Гарматюк була проведена презентація книжкової виставки "Афганістан - ти серця мого біль" під час патріотичної години з учнями 10 класу місцевої школи. 




Родзинкою заходу став виступ вокально-інструментального ансамблю «Шанс», учасники якого - Юрій Черних та Микола Зінов'єв -  за участь у бойових діях в Афганістані нагороджені численними орденами і медалями. 



Все більше часу відділяє нас від трагічних подій війни в Афганістані. Допомога «братньому народу» обійшлася нам дорогою ціною: тисячі загиблих і поранених, скалічені долі. Нині, коли воєнні дії йдуть на Сході, Афганська війна починає стиратися в народній пам’яті, але ми пам’ятаємо подвиг воїнів-інтернаціоналістів як символ чоловічої мужності і героїзму.

Немає коментарів:

Дописати коментар