середу, 2 травня 2018 р.

УДК : нові задачі для бібліотекарів Подільщини


27 квітня в центральній бібліотеці Куяльницької громади відбувся семінар-практикум "Впровадження УДК в практику роботи бібліотек системи" для бібліотекарів сільських філій. За травень місяць фахівцям потрібно перевести бібліотечні фонди на нову класифікацію. 



За цим процесом стоїть велика кропітка робота кожного бібліотекаря.  Багато бібліотек по області і країні  ще з осені працюють над цим. Бібліотеки нашої системи тільки зараз змогли зайнятися цим питанням, тому що в опалювальний сезон більшість закладів не опалювались. 


Відкрила семінар директор ЦБС Світлана Дюгаєва, яка відмітила позитивні зміни щодо бібліотек в новій громаді. Вперше за останні роки на розвиток бібліотек району було виділено 205 тисяч гривень  (150 тисяч на придбання нової літератури,  35 тисяч на підписку періодики). Також 20 тисяч гривень виділені на придбання бібліотечної техніки (каталожні картки, роздільники, формуляри), шо допоможе гідно впровадити УДК в практику роботи ). 

Директор  звернулась до кожного з присутніх бібліотекарів, щоб вони відстоювали перед представниками влади інтереси сільської громади щодо тепла в бібліотечних приміщеннях. Бо саме тоді, коли сільський мешканець має вільний час на читання, власний розвиток, змістовне дозвілля, заклади культури, на жаль, і досі залишаються холодними, непривітними і не можуть максимально задовольнити потреби людей. 




З цієї ж  причини сільським бібліотекарям треба максимально зосередитися на основних роботах з фондом, картотеками та каталогами, ефективно використовуючи теплу пору року,  коли в закладах комфортно працювати.



Методичний центр провів велику підготовчу роботу, щоб допомогти успішно впровадити в практику нашої системи нову класифікацію: розробили спрощені таблиці зіставлення індексів УДК і ББК, підготували практикум з розстановки фонду на прикладі центральної бібліотеки. 









Саме про це розповіла присутнім завідувачка відділом комплектування та обробки фонду Тетяна Костенко, встановивши кінцевий термін закінчення цієї роботи в червні місяці. 




Всі бібліотекарі отримали методичний кейс з порівняльними таблицями УДК, роздруковані основні роздільники для фонду, основні рубрики УДК для картотек і каталогів.


Бібліограф ЦБС Інна Вербицька продемонструвала презентацію по веденню та редагуванню довідково-бібліографічного апарату, нагадала основні правила бібліографічного опису статей періодичних видань та надала індивідуальні консультації всім бажаючим.



В ході семінару завідувачка методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак нагадала бібліотекарям про звітньо-планові статистичні показники, про участь бібліотек району у всеукраїнських та обласних конкурсах, соціологічних дослідженнях. 


Її виступ доповнила завідувачка центральною дитячою бібліотекою Тетяна Токаренко, яка розповіла про цьогорічні конкурси по роботі з дітьми і зупинилась на враженнях з обласного етапу всеукраїнського конкурсу "Лідер читання", де переможці з нашого району Олена Козаченко (с. Куяльник) та Настя Ворона (с. Гонората) гідно захистили честь Подільщини, завоювавши друге місце по області.



Завершився семінар практикумом з розстановки бібліотечного фонду по УДК на прикладі відділу обслуговування центральної бібліотеки, який провела бібліотекар абонементу Людмила Поросятковська, детально зупинившись на основних робочих моментах перестановки фонду та оформлення роздільників.




Кожен рік приносить щось нове у бібліотечну справу, і всім фахівцям потрібно постійно вчитися і тримати руку на пульсі часу, щоб бути корисними своїй громаді.


Немає коментарів:

Дописати коментар