середу, 27 березня 2019 р.

Іван Мазепа - людина і історичний діяч



20 березня виповнилось 380 років з дня народження визначного українського військового, політичного і державного діяча, гетьмана Війська Запорозького, голови козацької держави на Лівобережній і всій Наддніпрянській Україні, Князя Священної Римської Імперії Івана Степановича Мазепи (1639 - 1709).


Враховуючи вагомий особистий внесок Івана Мазепи у розбудову української козацько-гетьманської держави, її культури та духовності українського народу, до ювілею легендарного гетьмана бібліотеки Куяльницької ЦБС представили для користувачів ряд тематичних заходів.



Бібліограф центральної бібліотеки підготувала віртуальну виставку-огляд літератури, які є в наявності у фонді ЦБС, під назвою "Іван Мазепа та його доба", 


а щойно отримана бібліотекою "гаряча" новинка від доктора філософських наук, професора, першого проректора Національного університету «Острозька академія» Петра Кралюка "Справжній Мазепа"  знайшла своє відображення на бібліотечній сторінці Фейсбуку "Книго_NEWS"


В бібліотеці села Малий Фонтан завідуючою бібліотекою Іриною Дмитрієвою був проведений історичний портрет «Легенди і правда про Мазепу», який висвітлив неординарну особу Івана Мазепи та розкрив його життєвий шлях.
Бібліотекар розповіла присутнім, що постать Івана Мазепи досить неоднозначно сприймалась протягом багатьох років. Хтось вважав його героєм, хтось – зрадником, але всі науковці, історики приходили до думки, що Іван Мазепа - значна особистість, яка впливала на хід історії українців. Образ Івана Мазепи відображений в літературі, живописі, кіно і музиці.
Історична година під назвою "Іван Мазепа - людина і історичний діяч" пройшла в бібліотеці села Гидерим. Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна ознайомила учнів з біографією видатного гетьмана, запропонувала пригадати історичні події, які відбувались того часу (у 1687-1709 роках) та презентувала книжкову виставку "Подих сивої давнини", 
детально зупинившись на книгзі В. Журавльова  "Мазепа. Людина. Політик. Легенда" та книзі Т. Чухліба  "Гетьмани України-Русі", закінчивши свою розповідь такими словами: «Іван Мазепа - одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають гарячі суперечки. Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. Поза всяким сумнівом, Іван Мазепа є однією з найяскравіших, найвидатніших і найсуперечливіших постатей української історії».

Немає коментарів:

Дописати коментар