вівторок, 12 березня 2024 р.

Шевченківський калейдоскоп

 


12 березня в центральній бібліотеці КУ Публічна бібліотека ім. Євгена Чикаленка  в рамках Шевченківського тижня "Тарасові березини" відбувся  захід - «Шевченківський калейдоскоп» для студентів Подільського професійного ліцею (куратор Олексій Янкевич).


Юнаки  уважно слідкували за швидкою  зміною  подій, та картин з насиченого подіями життя та багатогранної творчості Тараса Шевченка, презентованих бібліотекарями Інною Вербицькою, Ольгою Волкунович та Віталієм Бензаром.


Сьогодні Шевченко живе серед нас. Сучасні співаки і музичні гурти  збирають зали й заряджають енергетикою Тараса Шевченка  піснями  на  його вірші.


 Протягом заходу в залі бібліотеки шевченкові «Думи мої», «Бандуристе, орле сизий», «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні сучасних українських вокалістів.


Жвавий інтерес викликав трейлер на художню кінострічку Олександра Денисенка “Тарас. Повернення” про три місяці життя Тараса на засланні в Казахстані.  

Цей фільм повернув Тараса Шевченка на широкі екрани та прорвав блокаду, коли протягом 50 років в України не було знято жодного фільму, присвяченого Кобзарю.

Остання екранізація про Кобзаря «Сон» була знята в далекому 1964-му році,  Володимиром Денисенком, батьком режисера,  який відсидів 5 років у сталінському Гулазі.


Сьогодні – в часи потрясінь та повномасштабної війни слова великого Кобзаря  як ніколи актуальні. В  його рядках знаходимо силу,  наснагу і віру в перемогу. Слова єдності, нескореності та боротьби за  Україну Тарас Шевченко  надихають наших захисників на передовій.


Затамувавши подих, юнаки слухали  бійців 3-ї штурмової бригади, які записали потужне відео до 210-ї річниці народження Тараса Шевченка, знаходячись на нулі.


За живе зачепив присутніх вірш молодого українського автора Дениса Кримського, якого в мережі називають «сучасним Шевченком» і творчість якого співзвучна Тараса.


Інформаційним та пізнавальним для молоді став огляд-презентація книжкової виставки «Погляд крізь віки» від заступника директора Людмили Бензар, розробленою бібліотекарем відділу абонементу Людмилою Поросятковською.


Яскравим блоком заходу стало знайомство з виставкою сучасного українського художника Олександра Грехова «Квантовий стрибок Шевченка».


Наостанок юнаки отримали в подарунок підготовлені бібліотекарями меми з крилатими висловами Шевченка, які є яскравим доказом популярності поета серед сучасної молоді.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар