пʼятниця, 18 березня 2011 р.

Поштова скринька розповідає

18 березня в краєзнавчому  відділі  Котовської центральної  районної бібліотеки відкрилася незвичайна  виставка «Поштова картка розповідає». На ній представлені  вітальні  поштові  чорно-білі  листівки, 30-50-х років минулого століття, з наївними малюнками  зовні  та цікавою і здебільш  сумною  історією на звороті. Підписи, які збереглися на звороті, красномовно  розповідають про тогочасне  життя.
   Найстаріша  листівка з виставлених датується  1937 роком, це  звичайне вітання рідним з Кавказу.

 Ще дві листівки  надруковані в 1938 році, але використані  вони були аж в 1944 році ( під час війни із-за нестачі паперу листівки не друкувалися). На одній  з них  зображено краєвид міста Потсдама, а на зворотній стороні зберігся напис: « 11.Х.44. С фронта дорогому сыну Галаб Юрию Сергеевичу. Здравствуй, дорогой сынок Юрочка, папа тебе сообщает, что жив, здоров, чего и  тебе желаю». Далі  – нерозбірливо і підпис: «папа Галаб Сергей Григорьевич.  Целую тебя и маму». Маленька  листівка, а як  багато в ній  сказано… Зрозуміло, що писалась вона  в перерві між боями,  батько  поспішав заспокоїти  свого сина  перед тим, як знову йти в бій.
  Підпис на ще одній листівці  датується також  сорок четвертим роком.  В  ній вже інша історія молодого курсанта, який прибув  на навчання до Одеси. Вітання з  Новим  роком  для Максима  Євдокимовича  Гонтаря (цікава адреса вказана: Новый пос. Бирзула).

  Ще один  експонат  привертає увагу: на лицьовій стороні звичайний  любительський  малюночок з наївними віршиками, а на звороті – страшна правда того часу: « Память о пребывании в лагерях.24.04.49г.» Під цим  написом  відкривається ще один, що був заліплений. Цю листівку використали тричі. Вітання з днем народження, з новим 1953 роком,  з Першотравнем, навіть запрошення , яким Рябова Лідія і Осадчий Василь запрошують на своє весілля, яке мало відбутися 7лютого 1960 року. На  фоні трояндочки – фото молодят.
   Роздивляючись ці картки, розмальовані  вручну, читаючи надписи, ми ніби повертаємось в ті роки, глибше  пізнаючи  історію своєї країни, тримаючи її у власних руках.  А надав колекцію  поштових карток та листівок в районний краєзнавчий  міні музей  Цуркан Олег Олексійович, за що йому щира вдячність від усіх відвідувачів музею.

                  

3 коментарі:

  1. Очень интересная выставка, хотелось бы увидеть собственными глазами.

    ВідповістиВидалити
  2. Людмило, завітайте до краєзнавчого відділу нашої бібліотеки і Ви не залишитеся байдужою.

    ВідповістиВидалити
  3. Такие выставки всегда интересны

    ВідповістиВидалити