середа, 22 червня 2011 р.

Вдячну пам'ять збережемо

                                                                                                В слезах, в огне, в крови, в дыму
Война, проклятая до дрожи
О, голос мой, ну почему
Ты о войне сказать не можешь?!
Уже созревшая строка
В свои колокола колотит,
Но обрываются слова
Как-будто пуля на излете.
Боюсь сфальшивить о войне
Криви душою, без души
И о себе, и обо мне,
Но о войне нельзя сфальшивить.
Той боли не было больней -
Восходим на ее крови мы
И слово ложное о ней
С предательством сопоставимо.
Чем ближе в зрелые года,
Тем больше наполняюсь светом
И знаю, что сегодня здесь
Мы будем говорить об этом. 




         22 червня, в день 70-річчя з дня початку Великої Вітчизняної війни, в день всенародної пам'яті та скорботи, в селі Чапаївка відбувся районний урочистий мітинг під назвою "Дай, Боже, ніколи нам війни не знати!" Віддати данину пам'яті та вшанувати полеглих у Великій Вітчизняній війні хвилиною мовчання зібралися представники районної влади, духовенства, працівники закладів культури, представники районної преси та мешканці села Чапаївка. 
           Увагу присутніх привертала розгорнута просто неба ілюстрована книжкова виставка "Вдячну пам'ять збережемо", презентацію якої провела центральна районна бібліотека. Польові квіті в поржавілій від часу, пробитій кулями солдатській касці, вічний вогонь, палаючий в гільзі від гаубічного снаряду, бойовий прапор з чорним крепом, вдовий чорний платок та запалені свічки придавали виставці хвилюючої емоційної атмосфери і вдало доповнювали розгорнуті книжки та краєзнавчі документи про війну. З зацікавленими очима, затаївши подих, слухали маленькі мешканці Чапаївки про ті грізні часи та героїв Котовщини, які ціною свого життя зберегли мирне небо, василькові лани та безмежну тишу. 
               Одночасно з усією країною о 10.00 з відлунням метроному всі учасники мітингу застигли в мовчанні, схиливши голови на хвилину пам'яті. Якби тільки однією хвилиною мовчання вшанувати пам'ять кожного з загиблих у тій страшній війні, людству прийшлось би замовчати на 38 з лишком років. 
       Завершилася хвилина мовчання покладанням вінків і квітів до братської могили  полеглих на чапаївській землі солдат, в якій захоронено 112 чоловік, 11 з яких і досі залишилися невідомими.
              Після мітингу відбулася громадська панихида по загиблим, а далі естафету пам'яті продовжив концерт-реквієм районного Будинку культури. До сліз хвилювали присутніх пісні не тільки воєнних років, а й сучасні музичні твори, присвячені Великій Вітчизняній: "Журавлі", "Поклонимся великим тем годам", "Венский вальс", "Оловянный солдатик"  та інші. А під час пісні "Перемога" зал аплодував стоячи ветеранам, які пройшли всю війну та донесли до нас світ перемоги, солістам Будинку культури, організаторам урочистостей та нашому мирному сьогоденню.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар