середа, 6 липня 2011 р.

Священна книга християн

                                                                                                       Рік української Першокниги

  

5 липня в Новоселівській сільській бібліотеці відбулась історична година
 "Священна книга християн", яка проходила в рамках роботи бібліотек до 450-річчя Пересопницького Євангелія.







  
На заході була презентована книжкова виставка  "Земні джерела  святого письма", яку підготувала завідуюча бібліотекою Олена Швець.







 


Цікавою для присутніх стала  історична довідка про роки написання (1556-1561) Першокниги, підготовлена бібліотекарем дитячої бібліотеки Галиною  Кріуліною. Неабиякий інтерес викликали і фізичні відомості про книгу, яка важить 9кг 300 гр, писана пізним уставом (шрифт кирилиці) на пергаменті форматом 380х240мм і складається з 482 аркушів. 





Запрошений на захід Батюшка Борис нині діючої церкви села зачитав деякі глави цієї священної книги та доповнив доповідь бібліотекаря  про написання цього давнього рукопису. Зміст рукопису - традіційне четверєвангліє. Своєрідним є вміщення перед кожним євангелієм так званих самаріїв - короткого змісту розділу. На маргіналіях чимало голосів - пояснень до окремих малорозумілих слів.


 



З великим задоволенням, під оплески присутніх , запрошені гості прослухали вірші Валентини Мельниченко про значення збереження духовності,  культури, традицій, людяності в наш час.






 






 За чашкою чаю, в дружній затишній обстановці пройшла історична година. Спілкувалися, обговорювали проблеми сьогодення, але на першому місці було Слово Боже.


 Кожний для себе  на цьому заході відкрив не тільки  багато цікавого, а й відчув  гордість за українську культуру, зберегача священних скрижалей нації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар