пʼятниця, 19 серпня 2011 р.

В обіймах чаруючої краси

Багата і прекрасна природа нашої країни – України, яка відмічає  чудове свято – 20-річчя  своєї Незалежності. Стрімкі й велично спокійні ріки, сині  озера, неоглядні степові простори і гірські вершини, що сягають за хмари, дрімучі непрохідні ліси і створені руками сади і парки – все це неодмінне багатство не можна уявити  без квітів – окраси рідної природи.

  Квіти з весни до пізньої осені горять різноколірним полум’ям   на численних  квітниках  станіславців. Від кожної  квіточки, від кожної пелюсточки ллється світло й несе на променях свої ніжні пахощі. Чудові квітники стали невід'ємною частиною нашого села. Мальви, бузок, жасмин, ромашки й тюльпани, нарциси та крокуси, півники, матіола і гладіолуси, запашний горощок і кручені паничі, айстри,  хризантеми, троянди , півонії і жоржини – це далеко не повний перелік  квітів, які  обов'язково ростуть  біля  станіславських  хат. Скільки радості дарують вони людям: і тим, хто вирощує і тим хто зупиниться на мить і задивиться на  чудову троянду, бутон якої розпускається на  очах, або вчує неповторний аромат   матіоли за чиїмось парканом. Квіти непомітно  роблять свою справу – облагороджують людей, прикрашають їх  життя.

 Ранками спалахують у сонячних променях умиті росами квіти, що казковими мереживами  порозсипалися  на шовковій зелені трав. Ця  дорогоцінна окраса  землі  безроздільно належить людині і вона не лишилась  байдужою до великого дарунка природи. 
 Квітковим різнобарв'ям зустрічають кожного вулиці села Станіславка. У Людмили Бацури все літо  квітують різнобарвні клематиси,  Мамулат  Марія  надає перевагу  жоржинам,  у її квітнику їх більше  10 сортів – гольчаті, помпонні, а  які відтінки! Від  сніжно-білого – до темно-червоного.  Пенсіонерка  Лідія Дмитрівна Атаманчук любить первоцвіти – тюльпани,  нарциси, а  підсніжники  у неї, як в  казці, розцвітають у лютому. Навроцька  Тетяна  вирощує такі гарні хризантеми, що всі задивляються на її квітник.

Одна з кращих  вулиць  села – Молодіжна.  Тут  нові будинки, а біля них море квітів.   Ліпецька  Ольга так прикрасила своє подвір'я, що очей не відвести. Все літо  радують хазяйку та її сусідів різнобарвні петунії,  а у Їжак  Ірини  квітнуть  чудові плетисті троянди.  Молода дружина та мама Олеся  Сліпенчук  вирощує лілії,  жоржини,  а допомагає  їй старший синок  Олежко.  Людмила  Осадчук  недавно повернулася до батьківської хати, але неможливо пройти  повз  її подвір'я  без захоплення:  тут і  троянди різних відтінків, іриси та півонії,  екзотичний кампсис та композиції із хвойних кущів,  а Наталя Чернега віддає перевагу трояндам різних сортів.

 Другий рік поспіль при Станіславській  бібліотеці діє  клуб  любителів квітів «Мальва». Ініціаторами його створення стали  молоді дружини наших прикордонників -  Олена Біслінчук та Олена Чукін.  Вони дуже люблять квіти і  привозять  своїх улюбленців  та саджають  біля своїх тимчасових  осель. Станіславські любителі їх підтримали і тепер раз на місяць члени  клубу збираються на свої засідання. Кожен  член клубу  готується до нього, розповідає про одну із групп квітів. Взимку мова йде більше про кімнатні  рослини, які  навіть важко перелічити.

 Дівчата діляться  насінням та живцями. Навесні виписують  квіти по каталогу, якщо  екземпляр надто дорогий – то в складчину. В бібліотеці є багатий вибір літератури та періодичних видань, що допомагає у підборі та вирощуванні рослин. Найзатребуванішою газетою клубників є «Сільський вісник», яка  видається за підтримки «Центру Голландських технологій». Надзвичайно цікава, кольорова, а ще щомісяця тут друкують каталоги новинок посадного матеріалу, який можна замовити поштою. Одержує  бібліотека також каталог магазину  «Інтерфлора». Цікавий матеріал  друкується на сторінках газнт «Земля моя кормилица», «Порадниця», журналів «Порадник», «Люблю цветы», які бібліотека отримує  завдяки чуйним людям, що    допомогли з підпискою цих видань.

До 20 річчя Незалежності в бібліотеці було проведено свято-виставка квітів «Краса врятує світ», де члени клубу  створювали композиції з квітів, вирощених власними руками.  Виставка була чудовою – феєрія форм та фарб!. Люди милувалися  красою, слухали вірші та пісні про квіти. 





Сподобався присутнім  реферат  учня місцевої школи Дмитра Капіци «Квіти в легендах та переказах». До уваги присутніх також була   книжкова полиця   «В обіймах чаруючої краси» та  фотовиставка «Дитинство у квітах», яку презентувала Ольга Капіца.
 

















Закінчилося свято  чудовими словами Володимира Самійленко: «Наша славна Україна. Наше щастя і наш рай! Чи на світі є країна, ще миліша за наш край? І в щасливі й злі години  ми для неї живемо. На Вкраїні й для Вкраїни будем жити й помремо…»

Немає коментарів:

Дописати коментар