понеділок, 22 серпня 2011 р.

«Україна – ніжність лебедина, Богом обдарована земля»

Рідний край, рідна земля – Україна…  Вона вабить до себе безкраїми степами, синіми морями, чудовою природою, славною історією, народними традиціями. Історія українського народу, його традиції, його генетична пам'ять живуть у мові, кожне слово якої – немов виплекана народом-дивотворцем квітка з неповторним ароматом і з неповторними барвами.  Цій милозвучній, могутній і неповторній мові, усним та писемним пам’яткам нашого народу була присвячена низка заходів, проведених бібліотеками Котовського району в рамках святкування районного свята до 20-ої річниці Незалежності України.
 20 серпня 2011 року о десятій годині ранку у великій затишній залі центральної бібліотеки села Липецького зібралися бібліотекарі сільських філій району, господарі бібліотеки та її дорослі і юні читачі на прем’єру ілюстрованої книжкової виставки «Україна – ніжність лебедина, Богом обдарована земля». Провідний бібліотекар краєзнавчого відділу центральної районної бібліотеки Балабан Надія Іванівна поздоровила всіх присутніх із наступаючим святом Незалежності України та запропонувала до їхньої уваги цікаву розповідь про літературу, присвячену культурним надбанням українського народу, його народним та писемним традиціям, перлинам української мови.
 Особливу зацікавленість присутніх викликали представлені на виставці краєзнавчі матеріали під назвою «Кожне сільце має своє слівце», які були оформлені бібліотекарями району до однойменного краєзнавчого конкурсу.  Готуючись до конкурсу працівники бібліотек провели велику пошукову роботу: ретельно, майже по зернятку, відшукували, записували місцеві говірки, діалектні слова, влучні вислови, дотепні місцеві жарти, меткі порівняння, рідкі у своєму виконанні пісні, цікавилися у старожилів походженням тих чи інших назв, висловів. А результат їхніх пошуків – альбоми, тематичні папки – різні по оформленню, з різним підходом, але з величезною любов’ю до свого рідного краю, до своєї мови, з повагою до надбань поколінь.
 Не залишилася поза увагою бібліотекарів  і ще одна важлива дата, яку відзначає наша країна в цьому році, - 450-річчя з дня закінчення створення Пересопницького Євангелія, видатної пам’ятки культури та духовності українського народу. Саме Першокнизі був присвячений підрозділ книжкової виставки «Золоті ключі української духовності», який зібрав чимало документальних матеріалів з довідково-енциклопедичною інформацією щодо  Євангелія.  Про  велике значення Пересопницького Євангелія для української культури та історію його створення цікаво та доступно розповів присутнім запрошений на захід настоятель липецької церкви отець Володимир.
  А далі в бібліотечному залі господинею стала неповторна атмосфера поезії, яку створили учасники районного поетичного клубу «Джерело», який об’єднує талановиту молодь Котовщини. Керівник клубу – Людмила Миколаївна Ісаєва, вчитель липецької школи, розповіла присутнім про діяльність клубу, познайомила з його учасниками, запросила всіх бажаючих на його засідання, які відбуваються в центральній районній бібліотеці та передала естафету молоді. І зазвучали дзвінкими юними голосами поетичні строки, сповнені любовю до рідного краю,  до України, гордістю та повагою за свій народ. Особливо сподобалося всім майстерне виконання власних віршів учениць місцевої школи Колесник Олени та Думбрави Катерини. А коли в залі лунали авторські рядки поеми Людмили Миколаївни, написаної за народними мотивами, на очах багатьох жінок бриніли сльози…

   




Захід непомітно добіг кінця. Розійшлися гості та учасники, але залишилися бібліотечні полички, рядки книг, і головне наше багатство – українське слово.

Немає коментарів:

Дописати коментар