четвер, 24 листопада 2011 р.

Тільки пам'ять не сивіє...


23 листопада в краєзнавчому  відділі  Котовської  центральної районної бібліотеки пройшов   урок-реквієм, присвячений  одній із найтрагічніших, найболючіших  сторінок нашої історії  - 79 річниці початку страшного голодомору на Україні.Чи варто ворушити минуле?

  Напевно, так . Адже ми українці і повинні знати сторінки  історії своєї країни, навіть ті, які написані криваво чорним кольором; знати, щоб ніколи не допустити  подібного; знати, щоб віддати данину пам’яті тим, хто навіки відійшов від нас у голодні 1932-33 роки, знати, щоб назвати винних у цій трагедії; знати, щоб відповісти на питання: «Як сталося, що без стихій, без засухи, без іноземного нашестя – все те могло статися на нашій хлібодайній  Україні?»


















Саме відповіді на ці питання  прагнули отримати студенти  Котовського  медичного училища (група 1С) на уроці - реквіємі. Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан  ознайомила присутніх з передісторією виникнення голодомору, з його перебігом і наслідками, що  відгукуються нашому народові досі,  а також назвала  шокуючі  цифри людських втрат, що  вразили  слухачів .





Слухаючи  спогади(записи)  очевидців про ті  страшні події, що мали місце в1932-33 роках, знайомлячись  з документальними матеріалами, присутні зробили висновок, що смерть мільйонів людей на Україні була платою за проведення  колективізації, за опір селянства проти її проведення. То була справжня війна радянського режиму проти власного народу, відлуння якої чути дотепер. Також бажаючим були запропоновані для перегляду відеоматеріли «Хлібна гільйотина» та «Голодомор 1932-1933років – геноцид українського народу».


 Символом безмежної людської  пам’яті   про ті трагічні часи  стала запалена свіча на книжковій виставці  і схилені в зажурі дитячі голови.

Немає коментарів:

Дописати коментар