вівторок, 7 травня 2013 р.

Чорне крило скорботи


Україна пережила  чимало трагічних сторінок в своїй історії. Це історичні, політичні події, а також екологічні. Найбільшою екологічною трагедією України та й усього світу стала Чорнобильська катастрофа, яка забрала  чимало людських життів, принесла біль і горе в багато сімей. Причини на сьогодні називають різні, але від цього не легше. 
Наше завдання пам'ятати про цю катастрофу планетарного масштабу і намагатися робити все, щоб подібне не повторилося. Стратегічних проблем ми вирішити не зможемо, нехай цим займаються вчені, інженери, ми, бібліотекарі, повинні донести до наших людей інформацію про те, що може статися внаслідок людської самовпевненості, байдужості тощо. А ще - навчити пам'ятати  і цінити тих, хто в мирний час не рахувався ні зі своїм здоров'ям, ні з життям, рятуючи інших. І тому 26 квітня має стати на довгі роки скорботною датою України і нагадувати усім про можливість невидимої небезпеки, щоб проблеми виживання у нинішньому складному світі не витіснили Чорнобильську тему.
Так, 25 квітня в Борщівській сільській раді силами завідувачки бібліотекою Трояновської Ганни Михайлівни та вихованців школи - інтернату було проведено зустріч-спомин "Чорне крило скорботи". На зустріч були запрошені односельчани - ліквідатори та переселенці з Чорнобильської зони. Було зачитано "ПОМИНАЛЬНИЙ" список, це прізвища тих односельців-учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, які, на жаль, не дожили до цього дня. Ведучими були завідуюча бібліотекою та учень школи-інтернату Євдокімов Сергій. Молитву читали Раца Люда і Шитря Слава. 
Поділився власними спогадами учасник ліквідації наслідків на ЧАЕС, голова спілки інвалідів "Союз. Чорнобиль. Україна" Панчина В'ячеслав Миколаєвич. Слово бупо надано голові сільської ради Валентині Петрівні Правенко та начальнику відділу культури райдержадміністрації Ользі Михайлівні Шапран.
У цьому році ми, відзначили 27-му річницю тих страшних Чорнобильських подій. Але це не свято... 26 квітня - це день, коли кожна людина повинна поставити перед собою питання: Хто я ? Для чого живу на світі? Як живу? Як дію?   Адже сама природа зробила нам застереження: "Люди, не будьте байдужими, жорстокими, безпечними. пам'ятайте, що доля планети, доля всього людства, наше з вами майбутнє у ваших руках!"
Велике спасибі культпрацівникам: Мандрик Наталі, Іванкову В'ячеславу, Орлюку Валентину в оформленні музичного супроводу  заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар