середу, 10 липня 2013 р.

Ой, в Борщах на Івана, та й на Купала.




Кожен українець мусить знати  обряди та традиції свого народу, коріння яких сягають у сиву давнину. Популяризація української культури, народних свят та обрядів на Борщах стала доброю традицією. До кожного народного свята щорічно проводяться масові заходи. Багаторічна співпраця бібліотекаря та завідувачкою клубом – це залог успішного проведення  будь-якого свята.

Не стало виключенням і одне з найдавніших і найбільш улюблених в народі свят - Івана Купала, яке відзначається 7 липня. Свято, яке приходиться на час найкоротших ночей і найдовших днів. За народним повір’ям трави і квіти в цей день набирають найбільшої сили,  хто встигне зірвати квітку папороті, тому відкриваються заховані скарби, а сам він матиме чудодійну силу та знання. Це свято  визначається особливою поетичністю та чарівністю.

6 липня в селищі Борщі («Зірниця»)  на районному рівні відбулося театралізоване свято «Ой, на Івана, та й на Купала». 
Цей захід, в якому прийняло участь багато дітей, розробила бібліотекар селища Оксана Перебітюк. 






  
На святі були українські  міфічні герої:ї і Лісовик (Діана Мельникова), і Лісова Мавка ( Віка Єрмоленко), Нечиста сила (Вітя Заміралов, Іван Думик, Валерія Савченко, Анна Лукач, Віка Раскола), Водяник (Даша Бондар). В ролі ведучої  виступили бібліотекар та Даша Цуканова, а  наймолодша учасниця - Емілія Мартіна привітала гостей запальним циганським танцем.




Дівчата у віночках, сплетених з польових і садових квітів, водили хороводи навколо деревця – купали (Марени), яка була прикрашена різнокольоровою стрічкою. Хлопці розвели багаття і спалили ляльку – опудало, щоб не приносило людям зло.




Колектив «Форсаж» (керівник Інна Балінська) підготував до свята яскраву танцювальну програму.

За підтримку проведення свята ми дякуємо гостям, яких запросила зав. клубом: вокальному гурту російської пісні «Рябинушка» ( керівник Дашкова Р.) з села Чапаєвка Куяльницької сільської ради та колективу села Малий Фонтан (керівник Попенко І.), які виконували пісні і російський танець « Кадриль».

Такі заходи цікаві всім мешканцям від мала до велика. Оплески та щирі слова вдячності від односельців- найкраща винагорода для працівників культури.



                                                                Оксана Перебітюк, бібліотекар селища Борщі

Немає коментарів:

Дописати коментар