понеділок, 15 липня 2013 р.

«Святий Петро за плугом ходить, святий Павло воли водить…»

12 липня українці відзначають християнське свято - День апостолів Петра і Павла.У народі знаменує закінчення купальських святкувань «маківки літа» і літніх весіль, прощання з весною та підготовку до сінокосу.  Цей день є закінченням Петрівського посту. 
За народним обрядами до свята наші предки прибирали садибу, підбілювали та підфарбовували хату, вішали чисті рушники. На церковну службу йшли з квітами й віночками, окрасою котрих були червоні маки. Ритуальною стравою були, так звані, мандрики - коржики з пшеничного тіста. Господині намагалися зробити перші зажинки ячменю з нового врожаю і в день свята освятити в церкві обрядовий хліб, навіть якщо зерно ще не зовсім доспіло. 
З цим святом пов'язано багато легенд, пісень, приповідок, які живуть в народі, зберігаються і примножують славу святих апостолів Петра і Павла.

12 липня  2013 року  краєзнавчий  відділ Котовської ЦРБ  запросив відвідувачів бібліотеки на  народознавчу годину «Святий Петро за плугом ходить, святий Павло воли водить…».  Бібліотекар краєзнавчого відділу ознайомила присутніх з історією цього свята, розповіла про народні вірування, легенди, пісні, приповідки, пов’язані з іменами цих святих, які досі використовуються в народній творчості. Присутнім була запропонована презентація книжкової виставки «Свята. Звичаї. Обряди».

Немає коментарів:

Дописати коментар