вівторок, 30 липня 2013 р.

Україна - край багатий, хліб і сіль у кожній хаті



Кожного року під час збору врожаю в бібліотеках нашого району проводяться масові заходи, присвячені хлібу і хліборобам з метою виховання у підростаючого покоління шани та поваги до святого хліба та почесної та нелегкої праці хліборобів.

29 липня бібліотекарі центральної бібліотеки села Липецьке провели годину хліба під назвою «Хліб – всьому голова» для маленьких читачів -  учнів 1-6 класів.

 Зустріч розпочалася з виступу бібліотекаря Урсул І. І. про історію хліба, яка сягає корінням в далеке минуле, в сиві часи, коли наші прадіди годувались ягодами, травами та сирими зернятами. 
Пройшло багато тисячоліть з того часу, як люди стали культивувати злаки. В глибині віків загубився той день, коли первісна людина розтерла жменю зерна, замісила борошно з водою та на розпеченому вугіллі спекла свій перших хліб…
Хліб здавна символізував народний добробут, благополуччя, а люди, які виготовляють хліб, завжди користувались великою шаною.
Стас Лунгул, Чебан Даша та Тіора Анастасія читали хвилюючі вірші про хліб та хліборобську працю. Діти з неабияким інтересом та зацікавленістю відгадували загадки, присвячені хлібові.

Тримаючи духмяну хлібину в долонях, Ангеліна Урсул зачитала вірш:

«Слава миру  на земле !

Слава хлебу  на  столе !...»
та пригостила присутніх смачним короваєм.


Маленькі читачі бібліотеки залишилися задоволені заходом, на якому узнали багато цікавого з історії хліба та нелегку та почесну працю людей, які вирощують і виготовляють хліб.
В цей же день захід, присвячений хлібові, відбувся і в Новоселівській дитячій бібліотеці, яка запросила маленьких читачів на День хліба  "Україна - край багатий, хліб і сіль у кожній хаті". 
На столі була розгорнута тематична поличка під назвою "Його Величність Хліб".  Діти 5-8 класів,  які приймали участь,  з великою увагою і інтересом вислухали розповідь про те, без чого не уявити ні степової долі, ні світанку, ні рідного краю - про хліб. 

Бібліотекар Криуліна Г. Д. розповіла дітям про те,  як людина осягала таємниці хлібного зернятка, про те, як зерно стає хлібом. Є хліб - ясно в домі, немає - біда, нещастя." З хлібом, кажуть, пісня миліша, хата тепліша" - під таким гаслом  пройшов конкурс  загадок, легенд, пісень. Після заходу діти отримали в подарунок вироби з хліба.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар