понеділок, 25 листопада 2013 р.

"Не згасне свічка пам'яті народної"

В бібліотеках району тривають заходи, присвячені пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років,  за  участю голів сільських рад, вчителів місцевих шкіл, які доносять до сучасної молоді правду про жахливі події 1932-33 років, знайомлять з численними свідченнями очевидців голодомору, віддають шану людям із щирим серцем, які допомагали голодним не померти лютою смертю, ділилися останніми крихтами, підтримуючи вогник життя.
 На цьому тижні до низки заходів додалась година скорботи "Не гасне свічка пам'яті народної", яка відбулась 22 листопада в Гоноратській школі. Віддати шану жертвам голодомору зібралися учні та вчителі школи, жителька села, свідок тих подій - Краснян Гана Якимівна. Перед присутніми виступили учні з тематичною літературною композицію. Бібліотекар сільської бібліотеки С. К. Якубовська презентувала книжкову виставку «Скорботний тридцять третій»,  представила художню та документальну літературу, присвячену питанням Голодомору,  та зачитала деякі уривки з представлених книжок. 
Діти слухали, затамувавши подих, і напевне почуте не залишило їх байдужими, бо серед тиші бібліотекарка почула запитання другокласниці Юлечки Мартус : "Світлано Кирилівно, а що це дійсно таке було?" Потім про свої спогади розповіла Гана Якимівна. Зустріч закінчилась хвилиною мовчання.

 
Цього ж дня подібні тематичні заходи відбулися і в селищі Борщі та селі Малий Фонтан. В селищі Борщі пройшов вечір скорботи за жертвами голодомору під назвою "Розіп'ятий на голоді хліборобський народ"
Бібліотекар О.А.Перебітюк підготувала сценарій до заходу, оформила книжкову виставку "І сум від спогадів лягає на чоло..." та фото-виставку "Не забуваймо страшного лихоліття". 
  
 


Діти і дорослі селища з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря про страшні часи та переглядали документальні кінофільми, які підготувала зав. клубом І. О. Балінська. Потім присутні запалили свічки та вшанували пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання.




Бібліотека села Малий Фонтан  зібрала своїх читачів на тематичний вечір "Голгофа голодної смерті". Ведучими вечора виступили зав. бібліотекою І. Дмитрієва та зав.  клубом І. Попенко. У виконанні учнів сільської школи Пужайло О., Чорної Н., Сафрон А., Калантай К. звучали хвилюючі рядки віршів українських поетів  "Голод", "Ти кажеш, не було голодомору...", "Остання хлібина", "Відлітали душі". 



Із закликом пам'ятати трагічне минуле нашого народу та шанувати пам'ять загиблих від голодомору звернулась до присутніх голова сільської ради К.М. Остапчук.



 

 
 


Бібліотекар села Куяльник запропонувала до уваги школярів  урок історичної правди «Скорботна свічка пам’яті святої". З увагою та інтересом прислухалися діти до слів бібліотекаря, запаливши свічки, поминали загиблих синів і дочок українського народу. 


 



25 листопада  в Глибочанській сільській школі відбувся урок історичної правди "Голодомор 1932-1933 років", який підготували вчитель історії Л. М. Петрухін та сільський бібліотекар Р. В. Руснак. Активними учасниками заходу стали читачі бібліотеки: Наташа Турута, Олена Полянецька та інші.
 іб

Немає коментарів:

Дописати коментар