понеділок, 4 листопада 2013 р.

Повік у пам'яті не стерти...


"Ми памятаємо всіх поіменно"

В рамках районної естафети пам'яті "Ми пам'ятаємо всіх поіменно" 4 листопада в центральній районній бібліотеці відбувся вечір-реквієм "Повік у пам'яті не стерти...", присвячений 69-ій річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. 
З кожним роком все далі і далі в історії віддаляється ця дата, але  все відчутнішим стає значення подвигу усіх тих, хто ціною власного життя, здоров’я наближав до нас перемогу. Кожна наступна дата пов’язана з Великою Вітчизняною  війною, обділяє нас живими свідками тих далеких грізних років. І сьогодні ми з глибокою любов'ю і пошаною згадуємо поіменно всіх тих, хто грудьми став на оборону рідної землі, захистив її ціною власної крові.

По українській землі  двічі прокотився руйнівний військовий вал, не обійшовши не єдиного, навіть самого маленького населеного пункту. Оборонні і наступальні бої стали важливою складовою небаченою битви на теренах від Баренцева до Чорного морів. Перемога була одна на всіх і ніхто не стояв за ціною. Для України ця ціна складала по різним даним від 8 до 10 млн. людських життів. Колосальні суми економічних втрат. 



Про це говорили студентам 3-го курсу Котовського медичного училища бібліотекарі відділу обслуговування О. В. Попова та Л. Є. Лук’янчук. Свій виступ ведучі поєднували з документальною кінохронікою, а також відео кліпами і популярними піснями про війну, які демонструвала бібліотекар Інтернет-центру О. Бондаренко.

Свій страшний слід Велика Вітчизняна війна залишила в історії нашого рідного котовського краю. Про героїчні роки оборони та звільнення Котовщини від німецько–румунських окупантів розповіла молоді бібліотекар краєзнавчого відділу Балабан Н.І.  
Особливо зацікавила студентів розповідь про молодих котовських підпільників, членів нелегальних організацій «Чайка» та «Крила РАД», про діяльність професійних розвідників Ф. Ільницького і О. Федорова,  про важкі бої воїнів радянської армії за звільнення кожного села.

В кінці всі присутні були ознайомлені з книжковою виставкою «Україна в полум’ї Великої Вітчизняної війни», яка складається з розділів «Героїчні сторінки історії», «Той незабутній визвольний шлях», «У війни немає забуття», «А на тих рубежах стоять монументи».
У літопис Великої Перемоги навічно вписані імена тисяч і тисяч славних синів і дочок України, вони і сьогодні незримо присутні поряд із нами. 

Немає коментарів:

Дописати коментар