четвер, 7 листопада 2013 р.

"Як гул століть, як шум віків - рідна мова"

9 листопада в Україні щороку відзначають День української писемності та мови. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.


Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В цей день в бібліотеках країни проводяться різноманітні масові заходи, які популяризують твори української літератури, знайомлять з українськими письменниками, оспівують красу української мови та мудрість меткого народного слова. 


З нагоди Дня української писемності та мови в центральній районній бібліотеці 7 листопада відбулась презентація книжкової виставки "Як гул століть, як шум віків - рідна мова". До уваги читачів бібліотеки був запропонований цікавий огляд книжкових видань.
5 листопада бібліотекарі села Нестоїта завітали до учнів 10-го класу сільської школи, запросивши їх на годину спілкування "Тобі не вянуть з роду, квітувать в поемах і серцях", присвячену рідному українському слову. Відкрила захід вчителька української мови та літератури Стопчанська О. Є. цікавою розповіддю про історичний шлях нашої мови, її розвиток та становлення. 
 Бібліотекарі Гребонос Т.Д. та Стопчанська Н. Є. презентували школярам яскраву книжкову виставку "Наша мова житиме у віках" та огляд літератури "О мово рідна, ти пісенна повінь".


Учні Качурівської школи стали учасниками цікавого заходу -  літературного струмочку "Лунай, прекрасна наша мово!", який підготували та провели сільський бібліотекар К.П. Гоцуленко та викладач української мови Т. І. Бондар. 
Бібліотекар запропонувала до уваги школярів огляд книжкової виставки та познайомила з наявними в бібліотеці довідковими виданнями  та словниками з української мови, а потім звучали милозвучні поетичні рядки віршів про мову у виконанні Яни Бордюжі та Миколи Мірошниченка.



Свято рідної мови "Дзвени струмочком, рідна мово!" відбулося і в бібліотеці села Малий Фонтан. Родзинкою свята стала декламація власних віршів обдарованої сільської молоді, учасників обласного фестивалю  "Осінь у Бірзулі". Доповнила свято презентація книжкової виставки "Безцінний скарб - рідна мова", яку  провела завідувачка бібліотекою Ірина Дмитрієва.
 Рідною українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері і бабусі співали колискові пісні. Рідною мовою народ наш сміявся і плакав. Так шануймо і любімо свою рідну мову, піклуймося про неї, захищаймо її, розкриваймо для себе її могутню силу і велич! Збережемо нашу мову в усій чудовій красі для майбутніх поколінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар