вівторок, 18 лютого 2014 р.

Бібліотеки - за чисте довкілля!

 З лютого 2014 року в бібліотеках Котовського району розпочала діяти довгострокова екологічна програма "Котовщина на долонях турботи" (2014-2020 рр.), метою якої є залучення широких верств громади до збереження природи рідного краю та здоров'я його мешканців. Головними складовими програми є масштабні районні акції «Здай макулатуру – збережи дерево!», «Здай батарейку – збережи Землю дітям!», «За довкілля без амброзії!», екологічні толоки та цикл еколого-просвітницьких заходів.

Перетворимо нашу Котовщину в чисту екологічну зону, привабливу для життя! Бо всі ми хочемо жити в чистому довкіллі, купатися в чистій воді, пити джерельно чисту воду. А для цього нам треба змінити свою свідомість та свідомість інших.
Акція "Здай батарейку - збережи Землю дітям!" - перша в нашій програмі. Вона розпочалась 15 лютого. В центральних районних бібліотеках та бібліотеках-філіях оформлені екологічні куточки з наглядною агітацією: плакатами, зверненнями, буклетами, флайєрами, календарями, які розповідають про необхідність правильної утилізації відпрацьованих батарейок, акумуляторів та непоправну шкоду, які вони наносять для довкілля. 
Одна пальчикова батарейка, викинута на смітник,  забруднює важкими металами 20 кв. метрів грунту та 400 літрів питної води. Речовини, що входять до її складу, можуть викликати тяжкі захворювання. Свинець накопичується в організмі, вражаючи нирки, нервову систему, кісткові тканини. Кадмій – шкодить печінці та щитовидній залозі. Ртуть – вражає мозок і нервову систему. Нікель і цинк – можуть викликати дерматит. Луги – пропалюють слизову оболонку та шкіру. 
За прогнозами лікарів, до 2020 року онкозахворювання вийдуть на перше місце серед причин смертності українців.  
Бібліотеки пропонують всім свідомим громадянам району задуматися над цією інформацією та прийняти активну участь в бібліотечній акції. В екологічних куточках бібліотек розташовані спеціальні контейнери, в яких можна залишити відпрацьовані батарейки. Заповнені контейнери бібліотекарі централізовано відправлять на завод "Аргентум"  у Львів для подальшої утилізації. 
 Сподіваємось, що нашу акцію підтримають освітні заклади, громадські організації та установи району.  

Всі, хто вболіває за рідну землю, природу, за власне здоров'я та здоров'я своїх дітей, принесіть у найближчі бібліотеки використані батарейки та розкажіть про це іншим!

1 коментар:

  1. Хотелось бы добавить что пункты приема использованых батареек есть на Колхозном рынке (М-н "Радиотовары", возле молочного корпуса) и на Проспекте Победы 5 (М-н "Салют")

    ВідповістиВидалити