середу, 9 липня 2014 р.

Як Івана Купала Качурівка святкувала...



 

Давнє язичеське свято краси, молодості й самоочищення має багато назв: Іванів день, Колосок, Купайло, свято Роси, Ліго. Свято Івана Купала відзначають в багатьох Європейських країнах, воно одне з найулюбленіших свят і на Україні. Вже стало доброю традицією проводити це свято і в селі Качурівка Котовського району.
Організували свято для своїх односельців сільський бібліотекар Гоцуленко Катерина та завідувачка клубом Поштар Ольга. Захід розпочався в приміщенні сільської бібліотеки з  літературно-музичної композиції «Ой на Івана, ой на Купала». Керуючі святом  Купайло та Купайлонта  радо зустрічали гостей, дарували купальські віночки, знайомили з виставкою польових квітів «Квітуче сузір’я Качурівщини», яку підготувала для глядачів бібліотекар.

 
В концертній програмі приймало участь вся громада від мала до велика: вірші про Україну, пісні про літо, воду, щастя у виконанні жіночих колективів і талановитих солістів, іскрометний гумор та народні традиції - все це гармонічно вплелось у народознавчий святковий вінок заходу. Прекрасним був і виступ гостей з Придністров’я  Боржи Аліни та  Анастасії. 
Вони щоліта приїздять в гості  до бабусі і щиро засвідчують свою любов до України, до рідного села, до його звичаїв та людей своїми піснями.



Свято плавно перемістилося з бібліотечного приміщення  до сільського ставка, який знаходиться поблизу бібліотеки.
 Там Купайло та Купайлонта запалили святкове вогнище, а дівчата пускали на воду віночки, загадуючи на своє майбутнє подружнє життя.


 




Найбільше сподобалося свято дітям, які стрибали через вогнище та обливались  річковою водою,  щиро раділи та веселилися.
Присутні на святі додому йшли з піднесеним настроєм і масою позитивних вражень.
                                     Гоцуленко Катерина бібліотекар с.Качурівка
                                  

1 коментар: