вівторок, 12 травня 2015 р.

Вклонися, моя Україно, цим людям великим і скромним!


Вклонися, моя Україно,
Цим людям  великим і скромним
Що в назвах фронтів титанічних
Пронесли наймення твоє.

            М. Бажан



Давно замовкли громи Другої світової війни - однією з найжорстокіших і найкривавіших в історії цивілізації воєн.
Полум’я цієї війни обпалило Україну найбільше з усіх тодішніх республік СРСР. В ці травневі дні по всій  Україні  вкриваються весняними квітами і величні пам’ятники і скромні обеліски. Це означає, що пам'ять народна жива, що подвиг загиблих – незабутній.
До цієї дати в бібліотеках району проходять вечори пам’яті, зустрічі з дітьми війни, ветеранами, їх родинами.


6 травня у селищі Борщі (Зірниця) відбувся святковий концерт до 70-річчя Великої Перемоги «Один уклін полеглим, другий уклін живим». Бібліотекар селища Оксана Перебітюк оформила книжкову виставку «Честь і пам'ять непереможеним», а завідуюча клубом Інна Балінська підготувала концертну програму за участю танцювального колективу «Непоседы» (керівник - Віка Єрмоленко).  

На захід були запрошені діти  війни: Марія Гайдукевич, Лідія Пересада,  Марія Зеленюк, яких щиро привітали юні аматори сцени. Діти розповідали вірші, читали фронтові листи земляків, а у виконанні вокального колективу «Журавка» та учасників художньої самодіяльності села прозвучали пісні, ставшими улюбленими вже для кількох поколінь. Наприкінці свята діти привітали присутніх з Днем Перемоги весняними квітами.


7 травня центральна бібліотека села Липецьке (завідувачка – Інга Урсул) запросила учнів 3-6 класів на урок мужності «Вшануємо полеглих і живих».  Книги, які були представлені на книжковій виставці «В граніті, в бронзі, у серцях», викликали щирий інтерес та були розібрані школярами.

Документальна, художня, пізнавальна  література про Велику Вітчизняну війну, представлена на презентації книжкової виставки "Пам'ять непомітна - подвиг вічний"  в цей же день у бібліотеці с. Малий Фонтан,  допомогла присутнім поринути у далекі 1941-1945 роки. Учасники заходу познайомились з ходом воєнних дій на території СРСР, дізнались про жорстокість ворога, неймовірні людські втрати, героїзм солдат та мужність земляків. 

Після презентації  актив заходу: бібліотекар Ірина Дмитрієва спільно з завучем Малофонтанської школи Ольгою Карабан та зав.клубом Іриною Попенко привітали  на дому пам'ятними подарунками солдатських вдів та єдиного серед живих в селі Малий Фонтан ветерана війни Степана Єфимовича Наталапка.   До поздоровлення ветерана приєдналися голова сільради Катерина Остапчук, директор школи Геннадій Затика та учні 6-9 класів.


А 8 травня у Малофонтанській школі біля пам'ятника воїнам-землякам та братської могили визволителям села відбулося урочисте вшанування пам'яті загиблих. Учні виступили з віршами до свята Перемоги. Відкривала захід голова сільради, привітавши усіх з великим святом, а замість солдатської каші присутні пригощалися морозивом. 


В селищі Борщі 8 травня пройшов вечір пам’яті "Пам’ять про них збережуть обеліски", в якій прийняла участь майже вся громада на чолі з головою сільради Валентиною Правенко. 


Завідувачка бібліотекою Ганна Трояновська презентувала  віртуальну виставку "70 років Перемога лунає в серцях поколінь".  
Ветеранів  і всіх присутніх поздоровили зі святом та пригостили смачною фронтовою кашею.



Цього ж дня мітинг до Дня Перемоги пройшов біля обелісків слави в селі Бочманівка. Активну участь у його проведені прийняли працівники школи, Будинку культури та сільської бібліотеки. 

В селі Зелений Кут відбувся мітинг під назвою "Памятаємо ми всіх поіменно". Бібліотекар селища Борщі Оксана Перебітюк підготувала сценарний матеріал та виступила в ролі ведучої. До ветеранів звернулися зі словами привітання (голова Борщівської сільської ради Правенко В.П., директор Борщівської школи - інтернат Кунаренко Т.В. ).



Естафету привітання підхопили школярі Борщівської школи-інтернат в, якій читали вірші, заспівали воєнні пісні та танцювали. Закінчився захід покладанням квітів до обеліску братської могили та вшануванням  пам'яті загиблих хвилиною мовчання. 


9 травня  на мітинг-реквієм біля пам’ятника загиблих воїнам зібралась громада села Мурована. Ветеранів і жителів села вітали учні школи на чолі з директором В. П.  Глущуком та головою спілки ветеранів села М. О. Кошетар. Бібліотекар Алла Кошетар підготувала святкову літературну композицію за участю школярів та читачів бібліотеки, а музичний супровід організував Віктор Спатар.






Багато теплих слів було сказано в честь ветеранів і живих свідків тих подій. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. До пам'ятника були покладені корзини з живими квітами від голови сільради Анатолія Титаренка, сімей Григорія Родольфа, Юлії Бабської та Григорія Бондаря.






Минають роки, але великий подвиг  нашого народу не меркне. У подвигу не буває старості, він живе у нашій пам’яті і вічно буде жити. 

Немає коментарів:

Дописати коментар