понеділок, 23 листопада 2015 р.

Скорботна свічка пам'яті святої


У XX сторіччі український народ пережив одну з найстрашніших трагедій у своїй історії – голодомор. Україна, яка завжди годувала хлібом весь світ, зазнала масового голоду. Країна втратила тоді мільйони своїх дітей. Час лікує душевні рани, але рану в серці України загоїти неможливо. І кожного року наприкінці листопада в містах і селищах нашої країни на кожному віконечку палають незгасні вогники пам'яті українцям, що загинули під час голодомору.
 

Свічки пам'яті до Дня пам'яті жертв голодомору запалюють і бібліотеки нашого району. Так,
20 листопада у Малофонтанській бібліотеці була проведена година-реквієм "Скорботна свічка пам'яті святої", яку провели бібліотекар Ірина Дмитрієва і завідувачка клубом Ірина Попенко. Вони розповіли, з якою жорстокістю винищували наш український народ, про страшний закон про "п'ять колосків". 


В уяві кожного постали жахливі картини знущання над українцями: опухлі і змучені від голоду діти, зневірені та знедолені, люди похилого віку.  Від озвучених фактів у багатьох школярів на очах з'явилися сльози. По закінченні заходу бібліотекар попросила всіх присутніх запалити дома 28 листопада свічку на вікні, щоб вшанувати пам'ять загиблих.
Цього ж дня година спілкування «Жива пам'ять усних розповідей» до Дня пам'яті жертв голодомору  зібрала читачів Чапаєвської бібліотеки. Бібліотекар Тетяна Демяненко познайомила присутніх з матеріалами про Голодомор 1932-1933 років, розповіла, як пережили те страшне лихоліття мешканці їхнього села та зачитала розповіді-спогади стареньких земляків - свідків тих страшних подій, які не мали змоги дістатись до бібліотеки, але хотіли поділитися своїми спогадами з усіма.

Велику увагу у читачів викликала і представлена в бібліотеці книжкова виставка «Голодні роки України».


21 листопада в бібліотеці селища Борщі був проведений вечір пам'яті "Не дамо згасити свічу пам'яті" . Захід почався зворушливою піснею "Свічка", яка присвячена усім загиблим під час голодомору. 

Бібліотекар Оксана Перебітюк ознайомила присутніх із трагічними сторінками тих страшних подій української історії. Для присутніх було презентовано переглянути відеоролик "Голод 33-го", створений на основі архівних документів, фотографій та ілюстрованих матеріалів.  На заході були присутні Олена Омельянівна Димовська, Марія Онуфріївна Зеленюк, які пережили голод і згадували часи тієї страшної трагедії.

 

Захід продовжив огляд книжкової виставки "Свічка плакала в скорботі", під час якого бібліотекар ознайомила присутніх з книжковими виданнями, що містять інформацію про страшні роки голодомору в Україні.

Наприкінці вечора присутні запалили свічки пам'яті і вшанували всіх, хто помер в часи голодомору, хвилиною мовчання.



23 листопада для жителів станції Борщі в сільській бібліотеці пройшла година-реквієм "Неоголошена війна".  На фоні проникливої пісні "Свіча" в бібліотеці звучали невідомі факти тих сумних подій, які принесли стільки горя і страждань нашому народу.
Завідуюча бібліотекою Ганна Трояновська ознайомила присутніх зі створеним в бібліотеці куточком пам'яті "1932 - 1933. Українське обличчя голоду",
де
представлені документальні видання, присвячені подіям тих років, зібрані спогади свідків голодомору наших односельчан, твори українських письменників, які втілили у своїй творчості трагічну долю українського народу в 1932 - 1933 роках.
На заході були присутні голова сільської ради Валентина Правенко та головний спеціаліст КРЦСССДМ Олександр Скуділо, які підключились до заходу, розповівши про передумови виникнення голоду на Україні.
 

Наприкінці зустрічі на вшанування світлої пам'яті жертв голодомору була оголошена хвилина скорботи, всім присутнім було роздано поминальний хліб за всіх померлих в ті страшні роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар