пʼятницю, 20 листопада 2015 р.

Крок бібліотекарів до медіаграмотності



 18-19 листопада  в Одесі завершена друга хвиля  тренінгів «Я - медіаграмотний». Учасниками даного тренінгу стали і  молоді бібліотекарі Котовської центральної районної  бібліотеки  Ольга Волкунович та Інна Вербицька.
Захід проходив в рамках проекту «Програма медіа грамотності для громадян», яка передбачає проведення тренінгів в 14 областях України (по 2 тренінги у кожній області)..
Проект «Програма медіаграмотності для громадян» виконується за підтримки Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada), у партнерстві трьох організацій: Академія української преси, IREX та  StopFake. Метою проекту є посилення стійкості громадян перед дестабілізуючою силою впливу неправдивої інформації.

Для учасників проекту розроблені матеріали двома мовами (українська та російська) за вибором. Кожному учаснику тренінгу надається пакет тренера, який включає в себе теку з роздатковими матеріалами двома мовами та методичний посібник, у якому покроково розписано програму тренінгу на 2 дні.
В рамках проекту передбачено розробку навчальної програми по медіа грамотності, підготовку тренерів, які будуть проводити тренінги для громадян, а також інформаційну компанію для підвищення обізнаності громадян в питаннях протидії пропаганді та маніпуляціям. У 2–х тренінгах, що пройшли   в Одесі,  взяли участь по 15 соціально-активних громадян, які цікавляться медіаосвітою та медіаграмотностю і мають сильну мотивацію ділитись своїми знаннями з іншими. Участь у тренінгу передбачає не тільки отримання знань, а й їх  передачу  мінімум 30 особам.


Неймовірна атмосфера злагодженості, зацікавленості, активності на протязі двох днів вразила молодих фахівців. Практично весь тренінг, за програмою був  пронизаний прикладами з практик: статті, відео, заголовки - реальні матеріали, що  обговорювалися  та аналізувалися всією аудиторією


Тренінг допоміг бібліотекарям   зрозуміти головні принципи роботи медіа, проаналізувати свій медіапростір, познайомитись з механізмами медіавпливу та перейти до більш свідомого сприйняття інформації, навчитись більш чітко визначати пропаганду, фейки, маніпуляції в медіа, аби не потрапити під їх вплив, а також познайомитись з маркерами та інструментами, які будуть допомагати в цьому на практиці.



Цікаве та захоплююче спілкуванням з  тренерами проекту, журналістами, психологами, військовими, вчителями - це незабутня школа для молодих фахівців бібліотечної справи. Вони прийшли на тренінг для отримання знань та навичок протистояння інформаційним зливам і готові поділитися отриманими знаннями. Бібліотечно-інформаційна справа за умов сучасної інформаційної революції, розбудови потужного електронного інформаційного простору вважається в усьому світі серйозною справою і бібліотекарям просто необхідно володіти основами медіаграмотністі для роботи з громадою. 


Немає коментарів:

Дописати коментар