вівторок, 12 січня 2016 р.

Барвистий каскад новорічно-різдвяних свят



 Дзень-дзелень: сьогодні свято…
Заливаються дзвінки,
на подвір’я в кожну хату
Вже ідуть колядники..

Січень – казковий місяць, адже він особливо багатий на свята: зустріч Нового року, Різдво Христове, Василя та Святе Водохреща, з якими пов’язано багато звичаїв та традицій, що накопичувались віками. Сьогодні вони ожили  в сільських  громадах району. Не встигли відгомоніти Новорічні веселі ранки, а по селах вже пішли Колядники…
 


5 січня різдвяні свята завітали до Борщівської бібліотеки-філії №37. Завідуюча бібліотекою  Ганна Трояновська запросила учнів місцевої школи-інтернату на народознавчу годину "Добрий вечір тобі, пане господарю". Різдво Христове - одне з найулюбленіших свят дітей, тому Ганна Михайлівна розповіла дітям про традиції святкування українського Різдва, приготування до нього, святкові обряди та звичаї. 
 

А далі господиня бібліотеки запросила учнів до столу  для приготування цариці різдвяного столу - куті та головного блюда, яке обов'язково повинно бути 6 січня в кожній українській хаті, - вареників. Кутя символізує достаток і благополуччя в домі, а вареники - символ достатку і райського життя, адже праведником визначено потрапити в рай, де вони будуть як вареники в маслі. 


Після приготування Різдвяних страв настав час Різдвяних колядок. Серед учасників заходу був проведений конкурс на кращу колядку. Учасники заходу розповідали цікаві зимові історії, читали вірші, звичаї, прикмети, а також вирушили у віртуальну подорож "Різдво в різних країнах світу", ознайомившись з традиціями і звичаями італійців, кубинців, англійців, французів, чехів, болгар.


Дуже гарно пройшло Різдво Христове і в селі Липецьке.  Із святковим веселим настроєм молодь села ходила від двора і до двора з колядками та гарними побажаннями. В цей день не залишилась в стороні бібліотекар Урсул І.І., яка з радістю зустрічала на своєму подвір'ї колядників і разом із ними колядувала. Ще вона розповіла про це яскраве свято, побажала всім миру, злагоди та щедро віддячила за колядки запашними калачами.

Колядувала молодь і в  селі Борщі на чолі з сільським бібліотекарем Наталею Іванковою. Зі святом вітали, всім здоров’я бажали - господарю на воли, господині на квочки, хлопцям-дівчатам на гуляння, малим дітям забавляння, Христу-Богу вихваляння!
А за тиждень після колядок буде відзначатись Щедрий вечір, який не обійдеться без народних вистав з переодяганнями, щедрівками, гарними побажаннями…Свята продовжуються…

Немає коментарів:

Дописати коментар