пʼятниця, 15 січня 2016 р.

По всій Украіні від хати до хати колядка й щедрівка ідуть всіх вітати





Наказав Святий Василь засівати в заметіль.
Особливий дав наказ, щоб засіяти ВСІХ ВАС!
Ще й навчив казати так: "На кохання сієм мак!
Сієм жито на добро, а для сміху ... ось - пшоно.
На здоров'я ВАМ овес - щоб міцний був рід увесь.
А від заздрісних осіб сієм ВАМ пшеницю - хліб!
Сієм, сієм, засіваєм! З Новим Роком ВАС вітаєм!



Новий рік завжди був найбажанішим святом у кожній родині. А з ним й найвеличніші свята дітей та дорослих, серед яких    свято Меланки і Василя. Останній день старого і перший день Нового року бібліотекарі відзначають весело.
У цей день традиційно Меланка від народного театру естради РКЦД вітає колектив ЦРБ.







Цей обряд не обійшов і селище Борщі, де зібралась молодь на свято "Колядки, Щедрівки та різдвяний вертеп". Основними персонажами святкового дійства були ряджені: Коза, Циган, Звіздар, який носить "різдвяну" зірку, Дід Мороз, Снігуронька і, звичайно, Меланка з Васелем.











У цей зимовий гарний день хлопці та дівчата з бібліотекарем Перебітюк О.А., та завідуючою сільським клубом Балінською І.О. пригадали всі вивчені і вивчили ще нові щедрівки і ходили від хати до хати, щедруючи та бажаючи господарям щедрого вечора, доброго здоров'я і добробуту у Новому році










В кожній оселі Господар і Господиня гостинно зустрічали щедрувальників і  в селі Борщі, щедро обдаровували солодощами та задобрювали грошима, бо прихід ряджених  - добра ознака.




Цього року весело і цікаво пройшли "Щедрівки" і в селі Новоселівка, якІ підготували і провели учні Новоселівськоі ЗОШ на чолі з працівниками Будинку культури Михайлом і Валентиною Мойсенець та  сільським бібліотекарем Оленою Швець. 



Їх радо зустрічала голова  сільської ради Станіславська Г.Г. з працівниками сільради, робітники пошти; з великим задоволення щедрівників вітали працівники в адміністративному приміщенні ТОВ"Чубівське КХП " на чолі з директором  Вороніною Н.В.



Діти засівали, співали колядки й щедрівки, декламували вірші. Не обійшлося на гуляннях і без Меланки, та кози, і без говірких циганів… Учні жартували, бажали людям здоров'я та щастя в новому році. Як і годиться, щедрувальників обдаровували різноманітними подарунками, і вони радо продовжували обхід села.




Наприкінці ритуального дійства  учасники святкового вертепу всією шумною ватагою завітали до дитячого садка "Колосок", і привітали наймолодших односельців. Дітки із задоволенням слухали святкові пісні, щиро аплодували і радо посміхалися. Щедрівники на чолі із Меланкою запросили наймолодших в дружній хоровод.То ж весело і  цікаво було всім - і дітям, і дорослим!  



.Обряд щедрування, увібравши в себе національний колорит та менталітет нашого народу, став явищем справжньої народної художньої творчості. Неповторні та яскраві образи працівників клубу і бібліотекаря села Бочманівка надовго запамятаються односельцям, де веселі щедрування та засівання панували  цілий день. 



Люди кажуть: чим більше прийде сівачів, тим щедрішим буде урожай. Не обминули посівальники і бібліотеку станції Борщі. Приходили посівати малі хлопчаки.
Ганна Михайлівна за традицією пригостила солодощами та фінансово задобрила посівальників, щоб щасливим і багатим був весь рік



Немає коментарів:

Дописати коментар