пʼятницю, 29 січня 2016 р.

Через Крути у майбуття



На Аскольдовій могиліУкраїнський цвіт –
По кривавій по дорозіНам іти у світ.

29 січня Україна відзначає День пам’яті героїв Крут. 98 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.





В цей день у 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, який тривав лише п'ять годин. 





В День пам'яті героїв Крут в бібліотеках району проходять урочисті заходи, метою яких є вшанування подвигу юних героїв,  увічнення звитяги українського духу і зброї в історичній пам'яті народу.
Вечір історичної пам’яті  «Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути. І ту гарячу кров святу Землі вкраїнській - не забути» пройшов в бібліотеці села Борщі. 






Бібліотекар Наталія Іванкова презентувала
виставку-реквієм
"На Аскольдовій могилі України цвіт", а молодь підготувала коротку історичну довідку про події, які передували Крутянській битві та політику тогочасного уряду. Прозвучали поезії «На Аскольдовій могилі…» П.Тичини, «На могилах» О. Тарнавського, «Крути» М. Лавренка та ін.   

В бібліотеці селища Борщі був проведений історико-патріотичний екскурс "Згадаємо юність, що горіла у Крутах".


Бібліотекар Оксана Перебітюк  розповіла присутнім про бій під Крутами, наголосивши на тому, що цей день - це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації, та запропонувала до уваги викладку літератури "Біль мого народу- Крути."




Читачі декламуючи поетичні твори, присвячені юним звитяжцям, а наприкінці заходу бібліотекар разом з дітьми вшанували пам'ять Героїв хвилиною мовчання. 

Відомі поетичні рядки українського поета Павла Тичини "Пам'яті тридцяти" урочисто звучали в бібліотечній залі станції Борщі, до якої на історико-патріотичні читання "Навіки молоді герої Крут" завітали учні 5-7 класів Борщівської НВК №2. Завідувачка бібліотекою Ганна Трояновська розповіла дітям про знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій під Крутами та запросила до перегляду відеофільму "Лист без конверта", присвячений воїнам Крут.




В Куяльницькій сільській бібліотеці пройшов вечір пам'яті "Пам'ятай про Крути" та презентація книжкової вставки "Їх подвиг не забуто". Зануритись в історію нашої країни, згадати  славетні сторінки боротьби юних патріотів України та віддати шану пам'яті полеглих допомогла учням місцевої школи завідувачка бібліотекою Тетяна Бойко.
Година-реквієм «Герої, що полягли під Крутами» в центральній бібліотеці села Липецьке розпочалася з відомого вірша Павла  Тичини. Бібліотекарі розповіли учасникам заходу про славетні  події під  Крутами  та героїчну смерть молодих захисників Української Держави, що стали знаковими  для нашої країни та увійшли в нашу історію,   як символ національної честі та воїнської доблесті.


В Малофонтанській сільській бібліотеці пройшла година пам'яті "Праведники Бабиного Яру". Бібліотекар та завідуюча клубом підготували перегляд документальних фільмів "Список Шендлера",  "Концлагеря".Ирина Дмітрієва провела огляд книги  Анатолія Кузніцова "Бабий Яр", зачитуючи вразливі уривки  гіркої історичної правди.


Центральна районна бібліотека підготувала  презентацію книжкової виставки  "Згадаймо юність, що горіла в Крутах". До уваги читачів представлені історико-документальні видання,   художні твори,  ілюстрації та фотографії, присвячені справжнім синам України, полеглим за її волю та незалежність.
Цей День назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

1 коментар: