четвер, 28 січня 2016 р.

Невиплакані сльози людства

Понад вісім мільйонів жертв - така трагічна статистика небаченого експерименту над народами, ім'я котрому - Голокост. Ці цифри не вкладаються в голові.  Люди вбивали людей. Вбивали не просто так, а ніби смакуючи кожну смерть, отримуючи з цього якесь нелюдське задоволення.  І вже близько 50 років, наше серце обливається кров'ю, коли ми чуємо знову й знову про ті жахливі події.

Рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року 27 січня у всьому світі відзначається як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.  В цей день, в 1945 році, Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Ініціаторами ухвалення документа щодо Пам'ятної дати виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами - ще  90 держав. 


У літопису глобальної єврейської Катастрофи початок Голокосту в Європі пов'язують  з Бабиним Яром - місцем масових розстрілів на Україні. Бабин Яр був величезною братською могилою, де загинуло понад сто тисяч осіб- військовополонених, євреїв, циган, підпільників, моряків Пінської військової флотилії, партизанів, націоналістів, заручників... Всіх, хто вважався «ворогом Третього рейху».  Очевидці згадують, що цілий місяць кров з Яру пливла струмком до Дніпра.

По всій Україні було ще багато великих і маленьких "бабиних ярів". Вражає своєю статистикою Голокост у Львові.  На початок війни у місті проживало близько 130-150 тисяч євреїв – більше третини населення довоєнного Львова. До грудня 1942 року, за даними історика Філіпа Фрідмана, загинули близько ста тисяч львівських євреїв. Загалом війну у Львові пережили не більше тисячі з них. 


Був свій "бабин яр" і в нашому Котовському районі. В Бородавському яру було розстріляно майже 5 тисяч євреїв. Розстрілювали мирне населення і в яру під селом Липецьке. За переховування людей єврейської  національності карали смертю.
Всі ці історичні факти стали основою масових заходів, підготовлених та проведених бібліотеками району до Міжнародного Дня пам'яті жертв Голокосту.

Бібліотека-філія №37 станції Борщі запросила учнів 5-8 класів Борщівського НВК №2 до  віртуального бібліотечного порталу "Пам'яті жертв Голокосту".  Крім добірки історичних відеоматеріалів завідувачка філією Ганна Трояновська презентувала школярам виставку однієї книги Анатолія Кузнецова "Бабин Яр"


Книга є документальною, написана із спогадів автора, його матері, рідних та друзів. Анатолій Кузнецов  народився і виріс в Києві, недалеко від великого яру, назва якого свого часу була відома лише місцевим жителям - Бабин Яр, а згодом став відомий усьому світу. Місце довоєнних дитячих ігор на два з гаком роки перетворилось у заборонену зону, з дротом під високою напругою,  з табором, з щитами, на яких було написано, що по всіх, хто наблизиться, буде відкрито вогонь...



В Куяльницькій сільській бібліотеці відбулась година скорботи "Голокост. Пам'ятай завжди". Учням місцевої школи була запропонована відеопрезентація "Голокост від куль: масові розстріли євреїв в Україні 1941-1944".

27 cічня в центральній районній бібліотеці відбувся вечір-реквієм «Згадаємо жертв Голокосту» зі студентами  двох груп медичного училища. Ведучі заходу Олена Попова та Людмила Лук’янчук розповіли присутнім про страшні  факти масового знищення людей в роки Другої Світової війни, про історію Голокосту. 



На протязі всього заходу демонструвалась слайд-презентація «Бабий Яр – без права на забуття», де студенти мали змогу ознайомитись з пам’ятниками світу, присвяченими подіям Голокосту. Про історію створення цих пам’ятних знаків повідомила бібліотекар Інтернет – центру Інна Вербицька.






Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан презентувала для учасників заходу книгу Якова Дрізо «Когда грохотала война», де висвітлюються  події  Другої Світової війни, коли  люди інших національностей  рятували євреїв у роки нацистської окупації Європи, ризикуючи при цьому власним життям. За мужність, стійкість і героїзм цих людей, їм було присвоєно  звання Праведники світу.


По закінченні вечора студентам ІІ курсу медичного училища був запропонований огляд книжкової виставки «Голокост: злочин проти людства». Книги, запропоновані на цій виставці, оповідають про криваві роки Другої світової війни, про смертний вирок, винесений єврейському народові, про людей усіх національностей, котрі стали жертвами фашизму тільки тому, що любили свій народ і боролися за його свободу.Міжнародний день памяті жертв Голокосту. 


Бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки Інга Урсул, Лариса Димпул та Любов Лунгул провели вечір пам'яті "Кривавими слідами Голокосту". На цей захід прийшли учні 5-го класу (разом із вчителем Л. Цуркан), для яких ведучі відкрили жахливі сторінки історії знищення єврейського народу. 
В кінці зустрічі усі присутні вшанували пам'ять мільйонів жертв Голокосту хвилиною мовчання.




За словами Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна: "Люди, які пережили Голокост, будуть з нами не вічно. Але пам'ять про те, що вони пережили, повинна залишатися з нами...", а історії цих людей "мають зберегтися в пам'ятниках, в підручниках і, перш за все, в рішучому прагненні людства запобігти геноциду та іншим тяжким злочинам".

Немає коментарів:

Дописати коментар