четвер, 18 лютого 2016 р.

Звітуємо, вчимося, плануємо


17 лютого в приміщенні центральної районної бібліотеки відбувся районний семінар бібліотечних працівників на тему «Аналіз діяльності ЦБС в 2015 році. Пріоритетні напрямки роботи у 2016 році». Відкрила його директор ЦБС Світлана Дюгаєва, яка зупинилась на досягненнях та здобутках минулого року, участі у бібліотечних проектах та програмах та повідомила про основні програми та перспективи розвитку бібліотечних закладів району у 2016 році.  
 
Світлана Миколаївна підкреслила, що цьогорічним девізом бібліотек України є - "Бібліотек@: сучасна, креативна, твоя!", тому майбутнє сільської бібліотеки залежить від кожного з присутніх. 
Також директор повідомила, що бібліотеки ЦБС у 2016 році приймуть участь у двох великих проектах: "Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках" за підтримки програми Євросоюзу  та УБА і "Display-кросинг" "Книжковий Біг-Бен" від молодіжної секції УБА (популяризація англійської мови у бібліотеках).

 
Програма семінару складалась з трьох блоків. Перший блок розпочав статистичний аналіз діяльності ЦБС за 2015 рік, з яким виступила завідуюча методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак. Вона детально зупинилась на кожному з основних показників бібліотечної роботи,  указала на недоліки та помилки під час складання планів та звітів бібліотечних філій.


Дуже цікавим та змістовним був виступ заступника директора Людмили Бензар щодо проведення та визначення переможців в районному огляді-конкурсі "Бібліотечний спаринг: бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику-2015". В доповіді був наданий ретельний аналіз кожного з конкурсних заходів, відзначені слабкі та сильні сторони роботи бібліотекарів.

За підсумками конкурсу, згідно рішенню журі, були визначені переможці.  1 місце - завідувачка філією №34 с. Стара Кульна Ганна Кабак, 2 місце - бібліотекар філії №21 с. Липецьке 1 ч. Алла Ткаченко, 3 місце - бібліотекар філії №33 с. Розалівка Валентина Гуцол. Всі учасники були відзначені ексклюзивними дипломами, а переможці отримали невеличкі подарунки.
Зі станом книжкових фондів бібліотек та аналізом переобліку фондів за минулий рік,  перспективами роботи у 2016 році ознайомила бібліотекарів завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Костенко. Вона зупинилась на стандартних термінах проведення переобліку, висвітила проблеми, які заважають своєчасному виконанню роботи в цьому напрямку, приділила увагу стану облікових документів та необхідності ретельного та якісного ведення каталогів і картотек .


Другим блоком семінару стало планування роботи бібліотек-філій району у 2016 році та програмна конкурсна діяльність ЦБС. З основними вимогами до подання інформаційних звітів про проведення масових заходів виступила методист Раїса Карп. 

Заступник директора ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Токаренко ознайомила колег з організацією та основними етапами проведення в районі Тижня дитячого та юнацького читання, надала необхідні друковані матеріали щодо проведення конкурсу "Найкращий читач України-2016" та оголосила початок першого етапу конкурсу в сільських бібліотеках району.
 

А бібліотекар краєзнавчого відділу ЦРБ Надія Балабан оголосила про початок краєзнавчого конкурсу  "Обереги рідного краю" в рамках щорічного районного огляду-конкурсу "Мій рідний край, моя земля" та зупинилась на основних вимогах до змісту конкурсних робіт, їх належному оформленні.





Виступ бібліотекаря абонементу Людмили Поросятковської розпочався з огляду-презентації виставки-коло до 145-річчя Лесі Українки "Якби я була зіркою в небі...", яка вже незабаром стартує в бібліотеці села Мардарівка. Також вона розповіла про графік перебування  виставок-коло у сільських філіях району.  
Завершився великий семінар питаннями охорони праці та пожежної безпеки бібліотечних закладів.

Немає коментарів:

Дописати коментар