понеділок, 22 лютого 2016 р.

Досягнувші небес


20 лютого вся Україна вшановувала память Героїв Небесної Сотні – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Полягли за честь, за волю, за право бути Українцями і за свою Батьківщину. Кожен з них повстав проти насилля, несправедливості, кожен здійснив особистий подвиг – віддав своє життя заради нової України.
З нагоди річниці вшанування Героїв Небесної Сотні в центральній районній бібліотеці 19 лютого відбулась година-реквієм "Досягнувші небес..." для громади району за участю представників районної державної адміністрації та районної ради. 
Розпочала годину-реквієм бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, яка запропонувала до уваги присутніх відеоряд "Незламний фронт відваги й доблесті", по закінченні якого була оголошена  хвилина мовчання в пам'ять загиблих героїв.  

Як безпосередній учасник історичних подій на Майдані до присутніх звернувся голова Котовської РДА Едуард Доценко, який поділився з усіма своїми особистими спогадами та враженнями та підкреслив, що ми не маємо права забувати, що герої Небесної Сотні дали нам можливість жити вільно, будувати нову країну, і ми в неоплаченому боргу перед ними.
 

  

Про буремні події морозяної зими 2014-го нагадала і вчитель історії Любомирської ЗОШ Олена Прейс. 
Люди висвітлюють свої почуття від цих подій через картини, вірші, пісні, книги. Саме тому продовженням історичних подій став відеоролик пісні Павла Табакова "Небесну Сотню, Господи, прийми...", 



а бібліотекар абонементу Людмила Поросятковська провела прем'єру нових книжок: Марка Рудневича "Я з Небесної Сотні", Василя Базіва "Армагеддон на Майдані", присвячених революційним подіям на Майдані та героям Небесної Сотні.  

З цікавістю знайомились присутні і з фотоальбомом "Євромайдан очима ТСН", який запропонувала до перегляду заступник голови райдержадміністрації Тетяна Костюк. Цей альбом є більшим, чим хронологія подій революції, і являє собою документальний проект, де день за днем відтворено історії Революції Гідності в фотографіях, спогадах, відео, починаючи з дня річниці виникнення Євромайдану.



По закінченні заходу під  хвилюючі рядки  лемківської пісні "Гей, пливе Кача по Тисині", що стала своєрідним Реквіємом Героям Небесної Сотні, в залі запалали вогники пам'ятних свічок...
День пам'яті "Янголи на білих крилах" пройшов цього дня і в бібліотеці села Гонората. Бібліотекар Світлана Якубовська підготувала літературну композицію "Реквієм Небесній Сотні" та презентувала книгу М. Рудневича " Я з Небесної Сотні". Затамувавши подих, присутні слухали вірш " Мамо, знаєш, як хочеться жити..." у виконанні учениці 9-го класу Марії Недєлко. З великою увагою пройшов перегляд відеофільму "Небесна Сотня - поіменно". Присутні запалили Свічу Пам'яті  та  вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. 
"Небесна сотня: поіменно..."  - під такою назвою в бібліотеці станції Борщі відбулась презентація відеофільму, приурочена до Дня Героїв Небесної Сотні. Завідуюча бібліотекою Ганна Трояновська розповіла присутнім про незламних українців, які увійшли в історію та стали прикладом для наслідування молоді. Користувачі бібліотеки вшанували пам'ять загиблих на Майдані хвилиною мовчання.
 


Хай пам'ять про Небесну Сотню згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі! А світло цієї запаленої свічки нехай буде пам’яттю тим хто навічно пішов із життя, хто заради справедливості пожертвував собою.

Немає коментарів:

Дописати коментар