четвер, 4 лютого 2016 р.

Полинова доля Підмогильного




З нагоди 115-річчя від дня народження Валер'яна Підмогильного для своїх користувачів бібліотека станції Борщі здійснила подорож по творчості  "Полинова доля Підмогильного" з  письменником-інтелектуалом, одним з найпотужніших прозаїків XX століття, яскравим представником короткої епохи українського літературного відродження, що згодом стало називатися "розстріляним" - Валер'яном Підмогильним.


Завідувачка бібліотекою Ганна Трояновська познайомила присутніх з найістотнішим з творчого доробку В. Підмогильного романом "Місто", який можна порівнювати з найкращим зразком літератури подібного змісту, та запропонувала до уваги інші твори автора, що є у фонді бібліотеки. 

Читачі мають можливість прочитати роман "Невеличка драма" - це суто українська драма людини  - сільської натури з її темною півсвідомістю та збірку оповідань та повістей, які свідчать про велику майстерність автора. За десять, даних йому долею, творчих років він встиг утвердитися як письменник та зумів сповна реалізуватися. У цьому ми переконаємося, ознайомившись з слайд-презентацією "Валер'ян Підмогильний".




До 115-річч від дня народження В. Підмогильного була приурочена і виставка однієї книги "Місто" під назвою «Місто письменника-інтелектуала» в Куяльницькій бібліотеці. Роман «Місто» - перший урбаністичний роман в українській літературі, з новими героями, проблематикою та манерою оповіді. 

У романі  автор описав селянську українську молодь, яка на початку 1920-х років тисячами потягнулась у міста, щоб завоювати і зробити своїм українське місто, влити в нього свіжу селянську кров, зліквідувати антагонізм між українським містом і селом та бажання молодих селян «вийти в люди», здобуваючи колись недосяжну науку.
Учням місцевої школи було запропоновано ознайомитися з біографією автора, історією написання роману та окремими уривками з твору.

Немає коментарів:

Дописати коментар