понеділок, 18 квітня 2016 р.

День автора Богдана Сушинського на Котовщині



15 квітня в центральній районній бібліотеці пройшов День автора з нагоди 70-річчя з дня народження відомого українського письменника, академіка, журналіста Богдана Сушинського "Письменник у вирії епохи".



Незважаючи на дощову погоду, в читацькій залі бібліотеки зібралось багато гостей, серед яких представники влади міста і району, громадські організації, творча інтелігенція, працівники культури та шанувальники творчості письменника. 



Неординарний та багатий на значні події творчий та життєвий шлях письменника розкрила для присутніх бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, виступ якої супроводжувався документальною відеопрезентацією "Шляхами долі". 

З теплими словами привітання, пам'ятними адресами та подарунками до письменника звернулись заступник голови Котовської райдержадміністрації Тетяна Костюк та радник мера міста Анатолія Іванова Марія Мазур, начальник відділу культури Котовської райдержадміністрації Ольга Шапран, керівник Котовського відділення "Аркадійського клубу" Людмила Шиманська та керівник літературного об'єднання "Ліра" Катерина Казначеєва. 
 




Людмила Шиманська від імені беззмінного керівника літературного об'єднання "Промінь", найвідомішого представника творчої інтелігенції Котовщини Анатолія Ковальського вручила Богдану Івановичу подарункове видання "Кобзаря" Шевченка.



До привітань приєднався один з найпопулярніших та поважних літераторів міста та району Олександр Корембліт і подарував Богдану Івановичу нову збірку власних  поезій "Дев'ятий вал гумору". Збірку власних віршів подарувала письменнику і поетеса Ірина Львова.




Одним з найяскравіших моментів урочистої церемонії стало музичне вітання від працівників районного центру культури та дозвілля. Письменник був приємно вражений вокальним талантом співаків, відзначивши, що виконанням пісні "Многая лета" вони перевершили відомий церковний хор.

Друга частина заходу стала авторською сповіддю про найважливіші моменти свого життя та творчості: зустрічі з відомими людьми, резонансні публікації та журналістські розслідування, доскіпливі історичні пошуки в архівах та музеях, розвінчування псевдоісториків, маніпуляцій історичними фактами, створення письменницьких об'єднань...
 





Особливу увагу присутніх викликала презентація Богданом Сушинським книги, яка щойно побачила світ,  "Забуті сторінки забутої історії". Книга багата на полемічні нотатки, наукові розвідки та есе, авторські роздуми над історичними екскурсами попередників і сучасників. Поєднані однією обкладинкою, вони не лише відтворюють коло академічних інтересів автора, але й дають образне уявлення про українознавчі тенденції історичної науки часів становлення незалежної України.

Для котовчан ця книга цінна тим, що відкривається вона статтею "Коси - столиця лірників" в рубриці "За рядком архівного документа..." Наша громадська думка звикла до того, що центри лірництва віддавна формувалися на Черкащині, Київщині, Полтавщині або Запоріжжі, але щоб на Одещині, в одному з віддалених сіл... 
Про першу на півдні України школу лірників на території нашого району,  про нашого видатного земляка, громадського діяча українського національного відродження, мецената та літератора Євгена Чикаленка, який відкрив для своїх сучасників історичний факт існування школи лірників Мефодія Колісниченка, взявши в 1894 році інтерв'ю у випускника цієї школи Василя Мороза, про урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки співцям українського народу  і розповідає стаття Богдана Івановича.



В рубриці "У мистецькому колі" яскраво представлені літератори Котовщини: Анатолій Ковальський ("Слово про колегу"), Людмила Шиманська ("Магія особистості"), Ірина Львова ("У алтаря поэзии"), Катерини Казначеєвої ("Поэзия мудрости и доброты").


Цей день став щедрий і на дарунки від автора. Під час автограф-сесії всі ті, хто згадувався в книзі "Забуті сторінки забутої історії": письменники, бібліотекарі, керівники літературних об'єднань та представники влади отримали примірники книги з дарчими надписами автора. А їх було біля двадцяти!




 


Масштабністю та розмахом вражала центральна книжкова виставка "Сушинський: письменник, академік, публіцист", яку підготували та представили гостям заходу бібліотекарі читацької зали Людмила Лук'янчук та Інна Вербицька.
Завершився захід святковим фуршетом на честь 70-річчя Богдана Сушинського, під час якого продовжився жвавий, невимушений діалог невтомного автора з щирими прихильниками його творчості. 





Всі бажали письменнику здоров'я, творчої наснаги та сімейного затишку. 
З нетерпінням чекаємо на нову зустріч!

Немає коментарів:

Дописати коментар