середа, 27 квітня 2016 р.

Удари полинового дзвону у калейдоскопі бібліотечних заходів





Чорнобиль -  код національної трагедії  і, разом з тим, безмежної мужності і людської гідності. Вже тридцять років живуть люди з присмаком полинової гіркоти, вже тридцять років здригаються, вдивляючись і прислухаючись до новин, пов’язаних з «мирним атомом». Випробування,  довжиною в тридцять років,  долає вже друге покоління.

 
Щороку згадуємо, щороку зустрічаємося зі свідками, аби не забути, осягнути масштабність трагедії і не допустити знову.  Бібліотеки району проводять велику інформаційну та просвітницьку роботу до 30-річчя з дня Чорнобильської трагедії: зустрічі з ліквідаторами, виставки-інсталяції, години-реквієми, огляди книжок та перегляди документальних і художніх фільмів. Масові заходи, масова біль, масова скорбота та масове захоплення героїзмом простих людей, здатними на самопожертву ради інших.

 

26 квітня в центральній районній бібліотеці відбувся вечір–реквієм «І тихо ступає життя у полин, і лине Чорнобильський дзвін», присвячений 30-тим роковинам від дня Чорнобильської  катастрофи для студентів Котовського медичного училища.
Для України час ніби розділився на дві частини:  до 26 квітня 1986 року і після нього. В історію він увійшов назавжди як код національної трагедії . 
  


Бібліотекарі центральної районної бібліотеки: Олена Попова, Людмила Лук’янчук та Інна Вербицька підготували літературно-документальну композицію та продемонстрували молоді добірку відеоматеріалів про трагічні події на Чорнобильській АЕС.
Бібліотекарі Людмила Поросятковська та Надія Балабан запропонували до уваги  книжкову виставку «Чорнобиль – це твоя земля, твоя Голгофа» та  виставку-панораму в краєзнавчому відділі  «Чорнобиль у спогадах та фотознімках".

У Малофонтанській бібліотеці пройшов вечір-реквієм "І впала зірка Полин" з нагоди 30-х роковин трагедії на Чорнобильській атомній станції. Захід провели бібліотекар Ірина  Дмитрієва  та завідувачка клубом Ірина Попенко.  Діти уважно слухали розповідь про трагічні події, до яких призвела людська недбалість. Бібліотекар запалила свічку, щоб вшанувати загиблих. Жодна дитина не залишилась байдужою до цих подій. Діти читали вірші: "Малиновий дзвін" Анни Багряної, "Стоять озера в пригорщах долин", "Страшний калейдоскоп" Ліни Костенко та ін.


В Борщівському сільському клубі пройшов вечір-зустріч "Люди полинової долі", підготовлений культпрацівниками села та учнями місцевої школи. На вечір були запрошені ліквідатори аварії, переселенці, сім'ї померлих, представники сільської ради на чолі з головою Валентиною  Правенко. Підготували та провели захід бібліотекарі сільради Ганна Трояновська, Оксана Перебітюк та Наталія Іванкова.
 
 



Присутні мали змогу ознайомитись з виставкою-коло "Чорнобиль - це твоя земля, твоя Голгофа", почути  хвилюючі пісні, болючі спогади, висловити слова вдячності та подарувати квіти ліквідаторам, віддати шану загиблим у хвилині мовчання.
  


У Липецькій центральній бібліотеці відбулася зустріч з односельцем-ліквідатором Чорнобильскої АЄС Василем Острінским під назвою "Пам'ять Чорнобиля живе в наших серцях". Бібліотекарі познайомили учнів 6-го класу з гостем, розповіли про страшну катастрофу людства, про те, що з села у ліквідації аварії приймало участь семеро земляків, четверо з яких живуть сьогодні в Липецькому. 
Василь Семенович розповів дітям, що 28 квітня 1986 року його відправили до Чорнобиля в якості командира відділення хіміків-розвідників. Тричі на день він їздив по селах зони та виміряв рівень радіації. Він пробув там один місяць, але, на жаль, повернувся вже хворим.
Бібліотекар Лариса Димпул презентувала присутнім книжкову виставку "Біль Чорнобиля з роками не зникає", а завідувачка філією Інга Урсул зачитала історичну довідку "Ніч сколихнулась вибухом бою" та зробила огляд альбому-досьє "Чорна зірка України".


В Гоноратській бібліотеці в Інтернет-центрі відбувся відеоміст "Гоноратська бібліотека - Котовська района дитяча бібліотека" "Чорна спадщина Чорнобиля" до 30-річчя роковин Чорнобильської трагедії. Після перегляду запропонованого бібліотекарем Світланою Якубовською документального  фільму "Чорнобиль.АЕС-1986. Ліквідація"
  

запрошені на захід дев'ятикласники за допомогою скайпу поділилися своїми враженнями з користувачами дитячої бібліотеки, які теж переглянули тривожні та трагічні кадри фільму.
Водночас у двох бібліотеках запалали  свічі  пам'яті та застигли діти у  хвилині мовчання. Продовжився захід біля книжкової виставки "Чорнобиль- це твоя земля, це твоя Голгофа".

Вишнівська сільська бібліотека разом з Чапаєвською бібліотекою та Будинком культури села Чапаєво запросили мешканців села Вишневе на вшанування учасників ліквідації наслідків трагедії на ЧАЕС, під назвою “Усе перекреслив Урановий атом.” На годину пам’яті були запрошені учасники ліквідації на ЧАЕС Іван Бондаренко та Миколай Письмак. Бібліотекарі Антоніна Станько та Тетяна Дем’яненко розповіли про ті страшні події весни 1986-го, яку доповнили незабутніми спогадами учасники ліквідації аварії.


Новоселівські працівники культури разом із місцевою школою провели для школярів вечір-спомин "Чорнобильська трагедія - одвічний слід на Украіні". На вечір були запрошені новоселівці - ліквідатори аварії на ЧАЕС: Валентина Вербецька, Володимир Армацита та Віталій Шенкаренко, яким довелось побачити все страхіття того, що відбувалось у зоні вибуху.

Ведучі заходу Олена Швець та Галина Криуліна розповіли присутнім про події того чорного дня та відвагу  простих людей, які в екстремальних умовах стали героями. 
Героям Чорнобиля були присвячені вірші учениць 9-го класу присвятили вірші. Завідуюча бібліотекою Олена Швець ознайомила учнів з книжковою виставкою "Чорнобиль: подвиг і трагедія".
Пам'ять  загиблих у тій трагедії присутні вшанували хвилиною мовчання.


Зустріч з ліквідаторами аварії на ЧАЕС відбулась і в Мардарівській школі. На зустріч прийшли Сергій Кушніренко і Микола Єрмолович. Працівники культури: бібліотекар Людмила Шевченко та художній керівник Людмила Піструїл привітали гостей, учні читали вірші.  


В залі демонструвались документальні фільми про Чорнобильську катастрофу, звучали пісні, які перемежувалися живими, хвилюючими спогадами земляків - учасників ліквідації аварії, які, працюючи по 12-14 годин на добу в місті Прип'яті, мили будинки, дерева від радіоактивного пилу. 


В приміщенні Любомирської бібліотеки бібліотекар Наталія Анапольська з завідувачкою клубом провели історичну годину "Чорнобиль - це чорний біль нашої землі". З цікавістю присутні оглянули виставку-інсталяцію під назвою "Чорнобиль - це твоя земля, твоя Голгофа", розглянули фотографії своїх односельчан-ліквідаторів трагедії на ЧАЕС.
Під час цієї трагедії багато синів і дочок України кинулися рятувати світ від загрози радіації. Не залишилися в стороні і жителі Любомирки. По першому зову райвійськкомату хіміки, будівельники: Микола Фірсанов, Олексій Реп'єв, Антон Денисенко, Володимир Васильченко, Владлен Величко та Сергій Кульбаба закопували заражені радіацією матеріали, проводили дезактивацію техніки та людей. Сьогодні вже немає в живих половини ліквідаторі, інші - хворіють. Але всі вони достойно виконали свій обов'язок перед Батьківщиною і назавжди уславили себе повагою односельчан.


В Гидеримській сільсікій бібліотеці пройшла година пам'яті  ''Гіркий роздум про Чорнобиль". Бібліотекар Василиса Полуденна розповіла учням 4-7-х класів місцевої школи про події того часу і познайомила з життєвими історіями односельців-ліквідаторів  Олександра Корлюги і Івана Лунгула (яких, на жаль, вже немає в живих) та провела огляд книжкової виставки "Чорнобиль - рана незагоїна ".


Працівники культури села Глибочок запросили односельців до сільського клубу на годину-роздум "Атомом розтерзана весна". Бібліотекар Раїса Руснак презентувала книжкову виставку "Чорнобиль - це твоя земля, це хрест важкий, твоя Голгофа". Присутні вшанували односельця Сергі Мандриця - ліквідатора  аварії на ЧАЕС оплесками та квітами, а учні присвятили йому поетичні дарунки.

Година-реквієм "Чорний квітень, чорні квіти, чорна вранішня зоря" зібрала читачів Чубівської бібліотеки. Учні 5-8 класів уважно слухали бібліотекаря Неонілу Яніцьку про героїзм та самовідданість простих людей: пожежників, хіміків, дозиметристів, міліціонерів та військових, які віддали життя заради майбутнього. 
Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих і працівники залізничної станції Чубівка під час інформаційної години "Чорнобильська катастрофа та її наслідки". 



Дуже важливо знати й усвідомлювати, на яку самопожертву йшли люди, котрі опинилися на атомній електростанції в перші хвилини після вибуху. Ризикуючи життям та здоров'ям, вони героїчно виконували свій обов'язок - захищали людство від подальшого розповсюдження радіації. Про це розповіла бібліотекар села Олексіївка Валентина Самієва дітям села, презентуючи виставку-інсталяцію "Чорна трагедія на кольоровій землі". 
 

30-й рік лунає чорнобильський полиновий дзвін над багатостраждальною Україною. Болить, не заживає чорнобильська рана. Чорнобиль пред'явив нам суворий рахунок, який вимірюється найдорожчим - людськими долями і життям. Про ці події багато сказано, написано, знято сотні метрів кіноплівки, про ці  події говорили і бібліотекарі з нашою громадою, про ці події ми не маємо права забувати ніколи.  

Немає коментарів:

Дописати коментар