понеділок, 30 травня 2016 р.

Вивчай Європу - змінюй Україну


29 травня погода подарувала нам напрочуд сонячний день серед дощового, похмурого тижня. Цієї, по-літньому теплої неділі, в селі Коси зненацька з'явився "Майданчик європейських розваг". Цей майданчик відкрила центральна районна бібліотека як частинку великого районного фестивалю "Перші зірочки" з нагоди  Міжнародного Дня захисту дітей.
На фестивалі працювало декілька майданчиків: дитячий, спортивний, художній, музичний, які збирали навколо себе багато прихильників, але бібліотечний "Майданчик європейських розваг" користувався, на наш погляд, найбільшою популярністю серед старшокласників та молоді.

Юнаки та дівчата, які потрапили на майданчик першими, стали учасниками креативного бодіарту "ЄвроFace". На руках та обличчі молоді, немов би під чарівним дійством, створеним біліотекарями ЦРБ, розквітали символи Євросоюзу, чудернацькі метелики, зірочки та квіти, майоріли прапори України. Черга з бажаючих прикрасити обличчя з кожною хвилиною тільки збільшувалась.

А на молодь вже чекала розважально-ігрова програма "Вивчай Європу: змінюй Україну": конкурс "Євроалфавіт", вікторина "Європа: що? де? коли?", "гаряче крісло" на тест-вікторині "Знавець європейських традицій", улюблені ігри європейців "Dartc" та "Twyster", європейські літературні бутерброди та фотофлешмоб.



Поділившись на команди, підлітки змагалися, хто встигне написати найбільшу кількість країн - учасників Євросоюзу у конкурсі "Євроафавіт", збирали зірочки за правильні відповіді, щоб створити прапор Євросоюзу,  у вікторині "Європа: що? де? коли?".


Велике пожвавлення викликала гра "гаряче крісло" у тест-вікторині "Знавець європейських традицій". Від сміливців, що відважились сісти у крісло, залежала доля усієї команди. З трьох варіантів за обмежену кількість часу потрібно було обрати тільки один вірний. 

Під час конкурсу "Європейські літературні бутерброди" юнаки та дівчата мали змогу перевірили свої знання щодо  творчості європейських письменників. Цей конкурс був хвилюючим для бібліотекарів, бо допоміг виявити  "білі плями" в знаннях підлітків  та намітити подальший "фронт робіт" з популяризації європейської художньої літератури.

А потім на зміну інтелектуальним завданням прийшли рухливі ігри - улюблені серед народів Європи, але не менш популярними і серед українців - "Dartc" та "Twyster".  Для багатьох учасників стало прикрою несподіванкою, що не так легко поцілити у мішень, "вибити" хоча б якусь мінімальну кількість балів. Але знайшлись і справжні мітки стільці, поціливши "в яблучко".


Смішним, веселим та захоплюючим стала і гра "Twyster". Навіть складні карколомні пози не заставили жодного з учасників впасти і залишити гру. З цього конкурсу всі вийшли переможцями, проявивши неабияку гнучкість і спритність.

Завершував програму майданчика фотофлешмоб. Щасливі, усміхнені обличчя, щира радість від спілкування з однолітками, яскраві картинки свята  - все це відбилось на фотографіях, які ляжуть в основу альбому "Пізнаємо Європу разом" у Пункті європейської інформації центральної районної бібліотеки. 








Так весело і невимушено ми пізнаємо Європу, наших добрих сусідів, щоб збудувати для наших дітей та молоді краще майбутнє в Україні, виховати справжніх патріотів,  виконуючи шевченківський заповіт: "Учитесь, читайте, і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь!"

Немає коментарів:

Дописати коментар