середу, 20 липня 2016 р.

У душах людських хай палає тепло, людське милосердя хай творить добро!

Місячник добра та милосердя
 
В останній час стало надзвичайно важливим завдання гуманізації бібліотечного обслуговування. Особливо, коли мова заходить про користування бібліотекою читачів особливої категорії - інвалідів та людей похилого віку, які є нашим золотим фондом, скарбницею досвіду та знань і потребують нашої уваги та милосердя. 

І хоча діють в нас спеціальні служби й заклади, в обов’язки яких входить турбота про літніх людей, тепле слово і піклування оточуючих ніколи не будуть зайві. Бібліотека за допомогою своїх бібліотечних засобів та форм роботи може привернути загальну увагу до потреб та проблем людей похилого віку, хворих, одиноких людей, які живуть поруч з нами.  
Вже не один рік бібліотеки нашого району працюють за  програмою «Душу зцілює добро», яка традиційно проводиться в ЦБС в двох напрямках: «бібліотечного патронату» та організації масових заходів. Бібліотекарі кожної сільської філії відвідують на дому людей похилого віку, ветеранів та інвалідів, які не можуть самостійно дістатися до бібліотеки, приносять їм газети, книги, розповідають про новини, спілкуються. Долучають вони до «бібліотечного патронату» і молодь  під час проведення благодійних акцій, влаштовують для літніх людей вечори спілкування, вечори-зустрічі, «посиденьки» за чашкою чаю. 



В центральній районній бібліотеці тему добра, милосердя та толерантного ставлення до оточуючих постійно піднімає діючий при бібліотеці літературний салон «Бестселер», членами якого є талановиті люди, відомі поети нашого району. 


 



З 15 липня по 15 серпня в бібліотеках району розпочав ходу місячник добра та милосердя під назвою «У душах людських хай палає тепло, людське милосердя хай творить добро!». Стартував він годиною спілкування "Милосердя і турбота - людства два крила" в селі Бочманівка. Бібліотекар Ксенія Чиканчі та працівники Будинку культури завітали до оселі  Хрипливої Надії Максимівни з невеличкою концертною програмою, квітами та солодощами та допомогли жінці-інваліду по господарству. 

Естафету місячника підхопила Гидиримська бібліотека. 21 липня  завідувачка бібліотекою Василиса Полуденна та завідувачка Будинком культури Олеся Смілянська провели вечір під назвою "Як смачно пахне хліб у маминих долонях". В бібліотеці зібралися три покоління: бабусі та матері з власноруч випеченою здобою, а також їх діти. 
Бібліотекар розповіла про цінність хліба та тяжку працю хліборобів, а діти висловили хвалу хлібу у віршах, піснях та народних приказках.  
Свято завершилось чаюванням з випічкою та обміном рецептів приготування від бабусиних секретів пухкої випічки у глиняних пічках до не менш смачної випічки у сучасних електричних хлібопічках. Увесь захід пройшов у доброзичливій атмосфері та супроводжувався апетитним запахом свіжоспеченої здоби.
Такі заходи допомагають інвалідам, літнім людям  побороти почуття самотності та долучитися до ритму життя, провести приємно та з користю час.

Немає коментарів:

Дописати коментар