четвер, 7 липня 2016 р.

"Ой, на Купала нічка мала"

У ніч з 6 на 7 липня в Україні відзначають одне з найбільш магічних свят - Івана Купала. Свято припадає на день літнього сонцевороту і символізує народження літнього сонця – Купала, завершуючи тим самим панування весняного сонця - Ярила. Вважають, що у цей день відбувається очищення від нечисті за допомогою вогню і води. Ніч на Івана Купала – це час єдності з природою, незвичайних традицій та цікавих обрядів: стрибків через вогнище, пошуків цвіту папороті та гаданням на любов.


Святкування Івана Купала вже стало доброю традицією в багатьох селах нашого району.  Працівники Будинків культури та бібліотекарі запрошують усіх на цікаві етнографічні свята та мандрівки, народознавчі години, календарні виставки.



В цьому році на етнографічне свято "Ой, на Купала нічка мала" запросила своїх найменших користувачів - вихованців дитячого садочку - бібліотека села Гонората. Дітки розповідали віршики, співали купальські пісні. Завідувачка бібліотекою  Світлана Якубовська познайомила малечу з історією святкування Івана Купала. 

 



Одягнені в українські народні костюми, прикрашені сплетеними зі свіжих польових квітів віночками, дітлахи із задоволенням прикрашали обрядове купальське деревце Марену солодощами, водили навколо нього хороводи.

Продовжилось свято у дитячому садочку, де до малечі приєднались міфічні істоти з українського фольклору: Мавка, Сонечко, Чорт, Водяний та Баба Яга. Діти залюбки гралися та веселилися. 

А самою зворушливою частинкою свята став момент, коли хлопчики та дівчатка пускали по воді яскраві віночки. Невеличкий кольоровий басейн цього дня став для них цілою річкою, яка має цілющу силу, дарує здоров'я та виконує бажання.
Це народознавче свято подарувало діткам піднесений настрій і море позитивних емоцій та збагатило новими знаннями про добрі традиції наших предків.

 


В селі Борщі відсвяткувати Івана Купала зібрались молоді дівчата разом із бібліотекарем Наталією Іванковою. Найбільше сподобалося присутнім одне з головних купальських дійств - плетіння дівочих  віночків. 



"Квіточки збирала, віночок сплітала, по воді пускала...", гадаючи на судженого. Вважається, що віночок є символом щастя та одруження, і та дівчина, чий вінок дістане в цей день із води хлопець, вийде за нього заміж та буде жити у коханні та злагоді.

Православна Церква 7 липня широко відзначає Різдво Пророка, Предтечі і Хрестителя  Господнього Іоанна, самого шанованого серед усього сонму християнських святих. За Євангелієм Іоанн Предтеча був попередником Ісуса Христа і пророкував його пришестя, жив у пустелі і проповідував хрещення покаянням, хрестив у водах Іордану Ісуса Христа та був обезголовлений царем Іродом. 


З нагоди Різдва Іоанна Предтечі в клубі села Мала Кіндратівка відбулося велике духовне свято. Бібліотекар села Чубівка Неоніла Яницька познайомила присутніх з цією православною подією, розповіла про життя Пророка та нагадала і про язичницьке свято Івана Купала, пов'язані з ним обряди і традиції. 

Свято продовжилось великим тематичним концертом, підготовленим працівниками та аматорами Новоселівського Будинку культури. 
Заключне слово мав отець Віталій, новоселівський священнослужитель, який підкреслив, що якщо наша душа християнська, то ми не повинні забувати християнські свята, поздоровив усіх зі святом і побажав  миру та злагоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар