понеділок, 8 серпня 2016 р.

В бібліотечному серці панує доброта

                Місячник добра та милосердя

У сучасному світі існує безліч способів спілкування і передачі інформації -  мобільний зв'язок, інтернет, телевізор, книга... Здавалося б, спілкуйся скільки душі завгодно. Але, на жаль, не всі блага сучасного прогресу доступні жителям сільської місцевості. І якщо молодь намагається крокувати в ногу з часом, то люди похилого віку, як і раніше, залишаються вірними старим друзям - телевізору, газеті і Книзі. 


А ще люди похилого віку потребують живого спілкування. І як добре, що в селах є сільські бібліотеки і небайдужі до своїх односельчан бібліотекарі, які намагаються створити сприятливі умови для відвідування їх закладів. 
Однією з них є бібліотека Ст. Кульни, завідувачка якої Ганна Кабак нещодавно організувала зустріч з селянами «Стара фотографія розповідає», яка стала поштовхом для гарного і доброго заходу. 




Людської пам'яті властиво втрачати деяку інформацію з часом, але лише погляд торкнувся старого фото, і людина молодіє душею і тілом, в очах загорається іскорка і ллється розповідь про події далекого минулого. Історії про прекрасну любов, про вірну дружбу, про страшну війну... Все життя постало перед очима людей похилого віку через стару чорно-білу, але до болю дорогу серцю фотографію.







Ця зустріч стала для присутніх справжнім святом для душі, хоч якби голосно на перший погляд це не звучало. І наприкінці заходу учасники від щирого серця дякували сільському бібліотекарю за надану можливість зустрітися з добрими знайомими, поспілкуватися та морально відпочити.




Ні для кого не секрет, що Стара Кульна славиться і гостинними господарочками, які завжди нагодують гостя вишуканими стравами національної кухні, здивують різноманітністю рецептів від соління до варення. 


Тому зустріч під назвою «Бабусині рецепти», зібрала чимало охочих поважних господинь. Розмови про смачне і корисне затягнулися на пів дня і, звичайно ж, супроводжувалися дегустацією страв, які господині принесли з собою, а презентація книжкової виставки-інсталяції, яку підготувала бібліотекар заохотила нових читачів до сільської книгарні.


Активно працює сільська бібліотека і в напрямку "Бібліотечного патронату". Кожен четвер завідувачка бібліотеки прямує до стареньких: ветеранів війни та праці, інвалідів, які вже тяжко самим відвідувати бібліотеку, але дуже хочеться прочитати якусь цікаву книгу, почути новину газетну новину чи просто поспілкуватися з бібліотекаркою. 


Не залишає поза увагою Ганна Василівна і мешканців стаціонарного відділення для постійно проживаючих самотніх, непрацездатних людей. Два рази на місяць поспішає вона до них з торбами книжок та новинками періодики. Зустріч з бібліотекарем у такому закладі - майже єдина втіха для самотніх і хворих людей, бо вона несе  їм частинку свого доброго серця.



Немає коментарів:

Дописати коментар