вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Зустрічі в англійському кварталі "Книжковий Біг-Бен"


В рамках Року англійської мови в Україні з метою поширення міжнародної мови серед українців Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації організувала Всеукраїнський дисплей-кросинг "Книжковий Біг-Бен", який стартував в середині лютого в Хмельницькій області і подорожуватиме бібліотеками країни до кінця року.


Центральна районна бібліотека є учасником кросингу і вже тиждень, як прийняла всеукраїнську естафету, створивши в бібліотеці цілий англійський квартал, в якому є літературний сквер і політична площа, детективне бюро і романтична альтанка, бібліотека і школа магії, кінотеатр, концертний майданчик і затишне кафе. 




Ми зробили все можливе, щоб під час мандрівки нашим кварталом, читачі бібліотеки занурились з головою в атмосферу Англії, її мову, культуру, літературу, традиції та відкрили для себе видатних особистостей, які зробили Англію знаменитою та неповторною.



Мандрівки книжковим кварталом тривали з 6 по 11 жовтня. Разом із бібліотекарями куточки Англії відвідали студенти Подільського медичного училища та технічного ліцею, представники влади та громадських організацій. 


Відкривали виставку заступник голови райдержадміністрації Тетяна Костюк та начальник відділу культури Ольга Шапран. Наша виставка триватиме до кінця місяця, тому що викликала неабиякий інтерес у громади району та користувачів бібліотеки.
Книжковий "Біг-Бен квартал" зайняв два бібліотечних приміщення: читацьку залу та хол абонементу, де були задіяні під виставки не тільки меблі, а й стіни. 



У центрі читацької зали розташувалась велика виставка-імпульс "Книжковий Біг-Бен", яка крім обов'язкових розділів кросингу "Do you speak English?", "Мова, що стирає кордони", "Читай в оригіналі" була доповнена розділом "Вивчаємо з дитинства". 

Однією з цікавих сторінок розділу стала "Школа магії та чаклунства Хогвардс", бо до вже відомих до сьогодні неофіційних символів Англії додались Гаррі Поттер та інші книжкові герої всесвітньо відомої англійської письменниці  Джоан Роулінг і ми не змогли не використати цю інформацію. Сторінку для нашої виставки підготувала районна дитяча бібліотека (методист Олена Зінченко), проявивши неабияку креативність та творчій підхід.
Щоб виставка стала наповненою та максимально корисною для користувачів, бібліотека напередодні звернулась до офіційного представника британського видавництва "Express Publishing" в Україні - компанії "Фоліо Букс", яке подарувало нам велику добірку методичної та художньої літератури, аудіодисків на англійській мові та книжечок для дітей.

Для мандрівки книжковим кварталом стіни читацької зали перетворилися на виставкові стенди. Класичні англійські ліхтарі, силуети письменників, політиків, відомих літературних героїв, кіноакторів та музикантів створили справжню суто англійську атмосферу. Родзинкою стало і затишне кафе з великою чайною чашкою, яка уособлює  англійську традицію чаювання.


Подорож Англією розпочалась із всесвітньо відомого лондонського Метро, на якому розташувалась станція Європейська. Компетентний гід - координатор Центру європейської інформації Інна Вербицька - розповіла відвідувачам про роботу центру та представила інформаційні матеріали про Великобританію та значення англійської мови як мови міжнародного спілкування.
 
З підземки метро група мандрівників опинилася на Проспекті політиків, де на них чекали всесвітньо відомі англійські діячі, які внесли великий вклад у розвиток своєї країни та світу взагалі: Уінстон Черчиль, Єлизавета II, Маргарет Тетчер та принцеса Діана. Юнаки та дівчата не тільки впізнали їх за силуетами, а й безпомилково визначили, кому з них належать вислови, що стали крилатими.



Наступна зупинка в кварталі - Літературний сквер, який з Проспектом політиків розділяє вежа Біг-Бен, яка є символ всього англійського. На цій зупинці молодь дізналась про цікаві факти з історії вежі та особливості її архітектури.
 

В Жіночій альтанці Літературного скверу відвідувачів зустріли Джейн Остен та Шарлота Бронте, 450-річний Шекспір та створені ним літературні образи, 
а Детективне бюро запропонувало детективи відомих англійських авторів Артура Конан-Дойля та Агати Крісти в якості ліків від осінньої хандри та простудних хвороб.
 





  
Екскурсія по Бібліотеці детально розкрила розділи та сторінки всеукраїнської виставки-імпульса "Книжковий Біг-Бен", а Школа магії та чаклунства запропонувала приєднатись до акції "Врятуй Добі".

Площа мистецтв зустріла мандрівників ще одним неофіційним символом Англії - мелодією всесвітньо відомої ліверпульської четвірки - групи "Бітлз", а Кінотеатр запросив на кіносеанс з відомим англійським коміком, класиком ери німого кіно Чарлі Чапліном. Молодь з захопленням спостерігала за подіями на екрані, супроводжуючи перегляд голосним сміхом та радісними вигуками.

Подорож кварталом завершилась  у затишному Лондонському кафе традиційним чаюванням "five o'clock tea". І хоча для пересічних англійців ця традиція вже пішла на спад, мандруючи нашим бібліотечним туристичним маршрутом, було б великою помилкою не запропонувати учасникам англійську чайну церемонію, як знайомство з ще одним неофіційним символом Англії.

 



По закінченні церемонії кожен куточок нашого кварталу перетворився на майданчик для селфі.

 
Захід виявився цікавим, змістовним,  інформаційно насиченим та, на наш погляд, справився з основною задачею кросингу "Книжковий Біг-Бен". Сподіваємось, що наша ідея та організація виставки  буде цікавою для колег та гідно оцінена під час конкурсу.


Немає коментарів:

Дописати коментар