четвер, 13 жовтня 2016 р.

Книга-набат Олександра Корембліта



12 жовтня в читальному залі Котовської районної бібліотеки відбулося  засідання  літературного об’єднання «Промінь», на якому  знаний поет нашого краю Олександр  Хільєвич  Корембліт презентував свою нову книгу «Огонь Холокоста».



Олександр Корембліт, ветеран війни та праці, колишній вихованець Черешенського спец дитбудинку ім. І.Я.Франка Коропського району Чернігівської області, все своє життя присвятив дітям - вихованцям дитячого будинку, працюючи в школі-інтернаті нашого міста. 

Сьогодні він постійний учасник зустрічей з колишніми вихованцями інтернату на Чернігівщині: "Саме головне, що ми зустрічаємось із своїм дитинством, своєю молодістю і не віриться, що голоштанні ми, як кажуть, бігали разом, а тепер в такому солідному, поважному віці. Поважному! І це дає сили жити далі.".

Про війну, про Холокост написано тисячі творів. Ця тема настільки болюча, велика та багатогранна, як і кількість людей, що були зранені, замучені та загублені страшними подіями сорокових років минулого століття.  
Розповісти, змусити співпереживати, внести свій вклад в збереження пам’яті  про мільйони  убієнних - ось  головна причина появи книги "Вогонь Холокоста". Вона про війну, табори смерті, сирітство, про трагічну долю єврейського народу і сім'ї самого автора, про його дитинство.




Відкрила засідання голова творчого поетичного об’єднання «Промінь» Валентина Федорівна Прохода, яка підкреслила важливість виходу книги «Огонь Холокоста» саме в наш час, її велику цінність для виховання нових поколінь та побажала Олександру Хільєвичу нових звершень і творчого натхнення.



Начальник відділу культури Ольга Михайлівна Шапран теж тепло привітала поета з виходом 17 збірника поезій, вручила йому  квіти і продемонструвала присутнім черговий творчий диплом автора - лауреата Загальнонаціонального конкурсу "Українська мова - мова єднання"  за збірку поезій "Надвечір'я".


Працівники бібліотеки Олена Попова та Людмила Лук’янчук зупинились на історичних подіях, описаних в книзі  і розповіли про життєвий шлях автора, його особисте відношення до тих подій, які і досі розбурхують пам'ять та викликають біль у мільйонів людей.
 







А потім до слова був запрошений сам автор. Олександр  Хільєвич розповів присутнім колегам та працівникам  бібліотеки про роботу над книгою,  про своє власне трагічне дитинство, про загибель рідних та близьких. І про те, що він вважав своїм моральним обов’язком нагадати всім нині живучим про Холокост ще раз, щоб він ніколи не повторився. Знаменно, що ця книга побачила світ цього року - року трагічного ювілею "Бабиного Яру."





Колеги - поети Іван Янчевський та Григорій Колесов  висловили свою думку про збірку, про власне відношення до війни, наголосивши на активній життєвій позиції автора, на його небайдужості як до минулих подій, так і подій сучасності. Друзі зупинилися на природній здібності Корембліта пропускати через себе людське горе. Дуже близько  сприйняв автор і європейську трагедію великого лікаря і вихователя з Польщі, який пішов в газову камеру разом з дітьми сиротами, відмовившись від власного спасіння. 



Людмила Гожа та Ніна Крутцева  багато говорили про душевні якості поета, його енергійність, бажання мандрувати, відвідувати пам'ятні місця України, зокрема - Шевченківські: Яготин,  Переяслов, де він торкався столів, за якими писав  Тарас Шевченко; легко подолав в свої роки наш мандрівник і висоту Чернечої гори.

Директор Подільської ЦБС Світлана Миколаївна Дюгаєва подякувала поету за його творчий доробок, за тісну співпрацю з бібліотеками, за небайдужість до життя і життєлюбство, а бібліотекар Надія Балабан розповіла як використовується поезія Олександра Хільєвича в роботі краєзнавчого відділу, при проведенні виховних заходів для дітей та юнацтва.



І за традицією кожен з присутніх зачитав вірш з нової збірки автора, який найбільше вразив та запам'ятався кожному з них. Задушевну атмосферу зустрічі  створили і  пісні воєнних часів  під акомпанемент  баяну Степана Червонолюка.








На заході піднімалось  питання і про передачу книги "Вогонь Холокосту" до польського представництва в місті Одесі. Велика поема  про Януша Корчака - польського лікаря та вихователя - стане добрим дарунком для молодого покоління поляків.







Всі присутні зійшлися на тому, що ця книга - апогей творчості Олександра Корембліта, книга, виношена протягом цілого життя, "книга, що коштує 250 тисяч ...екземплярів", -як сказав про неї голова  Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України і оргкомітету Загальнонаціонального конкурсу "Українська мова - мова єднання", заслужений журналіст України Юрій Работін, і вона потрібна нашим дітям та онукам, як дзвін, який стукає в серця, застерігаючи: зробіть все, щоб таке більше не повторилось в історії людства, не будьте байдужими до своєї історії, бо без неї не буде щасливого  майбутнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар