вівторок, 18 жовтня 2016 р.

І оживає дух козацький


14 жовтня  Україна на офіційному рівні відзначила День захисника України, який збігається з православним днем Покрови Пресвятої Богородиці та Днем українського козацтва. В закладах культури до цього дня проходять різноманітні масові заходи для різних категорій читачів - від мала до велика.

12 жовтня в Чубівській сільській бібліотеці був проведений історичний калейдоскоп "Вірні сини козацької землі". Бібліотекар Неоніла Яніцька провела для присутніх огляд книги Богдана Сушинського "Козацькі вожді України", яка відтворює історію України в образах її вождів та полководців XV -XIX століть. Цікавою для учасників заходу стала і історична довідка про козацького отамана Северина Наливайка, його героїчні подвиги та мученицьку смерть, яка була доповнена романтичними поезіями М. Маркевича, Є. Гребінки. 
Бібліотекар нагадала, що  національному герою країни Северину Наливайку присвячені поеми Тараса Шевченка  "Тарасова ніч", "Гайдамаки", драма "Назар Стодоля", трагедія "Никита Гайдай".
Викликала жвавий інтерес у дітей і розповідь про отамана Івана Сірка, якому народ приписував екстрасенсорні здібності. За переказами, він міг зцілювати рани, розмовляти мовою тварин, жити без води, стрибати у прірву. та ін. Іван Сірко виграв сотні битв, і не програв жодної. Він - єдиний отаман, що вмер своєю смертю, а не на полі бою.


А ще бібліотекар в історичному калейдоскопі зупинилась на святі Покрови, яке дуже шанували запорізькі козаки. Матір Божу Марію вони вважали Матінкою Рятувальницею, Небесною Покровителькою. За історичними даними, на Запорізькій Січі козаками було збудовано 13 церков Покрови Богородиці. 
Не втрачає актуальності це свято і сьогодні. В цей день в усіх православних храмах лунає велична молитва до Богородиці, в якій український народ просить у неї заступництва, підтримки і допомоги.

До Дня українського козацтва та захисника України 14 жовтня в селі Нестоїта відбулось велике районне свято "Ми роду козацького діти", яке перетворилося на справжнє свято пам'яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за свою землю і відстоював суверенітет України після здобуття нею незалежності. Гасло святкування – «Сила нескорених!». Справа захисту української незалежності згуртувала всіх - і кадрових військових, і добровольців, і волонтерів, всіх, хто присвятив своє життя служінню українському народу.

Однією із складових свята стала книжкова виставка "Захисники України - гордість нації!", розгорнута сільськими бібліотекарями в фойє Будинку культури. Для учнів місцевої школи працівниками бібліотеки був проведений огляд літератури "Слава тобі, козаче!", де присутні ознайомились з біографією видатних гетьманів України Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Петра Сагайдачного. 

Жвавою та цікавою була і дискусія серед учнів щодо найголовнішого, що потребує відродження у сьогоденні, - високої громадської свідомостї наших козацьких предків. Нашим сучасникам потрібно дбати про культурне і духовне відродження народу, потрібно навчитися пишатися тим, що ми - українці!
Напередодні свята центральна районна дитяча бібліотека запросила дітей та юнацтво на годину слави "І оживає дух козацький" та презентувала книжкову виставку "Україна козацька". 

У Малофонтанській бібліотеці завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідуюча сільським клубом Ірина Попенко долучилися до святкування Дня українського козацтва.  В бібліотеці зібрались дівчатка та хлопчики, щоб позмагатися у бліцтурнірі "Історія козацтва" та перевірити свої знання у фольклорній вікторині "Продовжіть  прислів'я".

Особливо активними були діти в ігрових конкурсах "Найсильніший козак", "Втеча з полону", "Віджимання". І як завжди, головною  перемогою у конкурсах стала дружба.
Крім змагань, для дітей була представлена добірка літератури з історії українського козацтва та художня література, твори якої оспівують героїчні подвиги та звитяги наших славетних предків.


 16 жовтня в Косівському Будинку культури пройшов тематичний захід "Свята Покрова", підготовлений директором Будинку культури Валентиною Цигуй, художнім керівником Ганною Чернецовою і сільським бібліотекарем Оленою Дегтяренко. Учасниками стали діти - учасники художньої самодіяльності та читачі бібліотеки. На св'ятковому концерті пролунало багато пісень, танців, мелодійних віршів. Теплі слова та вітання зі святом пролунали від голови сільської ради Ольги Добрянської та протоієрея Володимира - настоятеля Св'ято-Дмитрівського храму в селі Коси.


Центральна районна бібліотека запропонувала до уваги своїх читачів книжкову виставку "Живий голос далекої епохи" з розділами "Козацтво - світла сторінка історії" та "Гетьманська слава".
 Відрадно, що вже декілька років не втрачає актуальності і віртуальна виставка районної бібліотеки "Козацтво - право на безсмертя", розміщена на блозі ЦБС, яка на сьогоднішній день має вже 2672 перегляди. 

Немає коментарів:

Дописати коментар